2023-05-04
最近同朋友去咗一间喺铜锣湾嘅fine dining餐厅🥰 食完之后觉得真系好适合朋友庆祝生日或者情侣庆祝纪念日😍 所以好想介绍俾大家😎GIACOMO就系铜锣湾皇冠假日酒店地下😊 位置好方便👍🏻 佢哋嘅主理大厨任职过好多间米芝莲星级餐厅😍 已经有超过20年烹调高级意大利菜厨艺经验😱餐厅嘅装修系用咗灰蓝色做主调🥰 成个感觉好Grand❤️ 仲洋溢着啲艺术元素😍Degustation menu 🍽 ($1580)ABALONE软熟阵牙嘅鲍鱼😍 配上鱼子酱嘅咸香🥰 同埋红菜头同香槟打成泡沫😌 作为前菜真系一流👍🏻WARM ASPARAGUS黎自法国嘅白芦笋😍 质地爽脆嫩滑👍🏻 配埋黎自北海道马粪海胆🥰 味道好鲜甜😋RED PRAWN SPAGHETTI CHITARRA 🦐 (+$320)西班牙大红虾配手工意式弦面及西西里车厘茄系佢哋嘅招牌菜之一❤️ 一上枱已经充满着虾膏嘅香味🥰 红虾头超多蟹膏😍 而虾身鲜甜弹牙😋 混合埋自家制嘅意粉同西西里蕃茄干🍅 味道好浓郁👍🏻 而虾膏鲜甜嘅香味喺口腔不断徘徊❤️KINMEDAI FISH金目鲷嘅鱼皮系煎香过嘅🥰 而鱼肉鲜嫩😍 配埋个鱼汤汁😋 更加鲜味👍🏻MAY
Degustation menu 🍽 ($1580)
ABALONE
WARM ASPARAGUS
KINMEDAI FISH
MAYURA BEEF TENDERLOIN AND SHORT RIB
黎自澳洲嘅Tenderloin 🥰 中间嘅颜色仲系好粉嫩😍 质地好软熟❤️ 肉味好浓郁😋 而short rib 处理好软腍😊
APPLE TATIN🍎
蕉糖苹果🍎 配云呢拿雪糕🍦焦糖里面仲加咗柠檬汁同埋橙皮🍋 令口感甜而不腻❤️
STRAWBERRY TART 🍓
系佢哋新推出嘅甜品🍮 新鲜士多啤梨片里边🍓 包住左忌廉同埋士多啤梨酱🥰 味道酸酸甜甜超钟意❤️ 再配埋紫苏叶味道嘅雪糕🍦 增添左一啲清新嘅感觉🌿
食埋热情果挞同埋朱古力作结🍫 感觉超幸福嘅一餐❤️
Giacomo Ristorante (铜锣湾)
铜锣湾礼顿道8号香港铜锣湾皇冠假日酒店地舖