2023-05-01
🧑🏻🍳 介绍 呢间系主打手工啤嘅餐厅,环境气氛唔错,通常啲人都系人手一杯酒,再加一啲小食,而酒嘅选择多,大部份都系啤酒,除咗本地啤,仲有进口啤同其他酒,另外餐厅有提供board game ,除咗倾计,亦都可以玩下board game—————————————————————🍴 黑布茄牛意 ($89) 呢个好似一款黑色版嘅肉酱意粉,主要酱汁系以黑蒜制成,黑蒜香味重,比起普通蒜味更香,牛肉碎份量多而大旧,意粉煮得岩岩好,软硬程度适中,另外配料仲有车厘茄同鳀鱼作点缀,感觉特别新奇😋 美味指数: 8/10—————————————————————🍴 炸茜汉堡 ($148) 炸芫荽嘅份量极多,口感似芫荽味嘅紫菜,牛肉以本地屠宰嘅免治牛,煎至五成熟,口感好冧,而里面夹着流心车打芝士同牛白肉粒,而芝麻汉堡包入边搽上蒜蓉沙茶蛋黄酱,令味道升华😋 美味指数: 7/10—————————————————————🍴 炸鱿鱼圈 ($78) 即叫即炸嘅鱿鱼圈,最适合用来送酒,另外配上咸酸菜他他酱,系将切碎咗嘅酸菜混合他他酱,有中西合璧嘅感觉,酱汁酸味浓,好开胃😋 美味指数: 7/10—————————————
—————————————————————
🍴 黑布茄牛意 ($89)
😋 美味指数: 8/10
—————————————————————
🍴 炸茜汉堡 ($148)
—————————————————————
🍴 炸鱿鱼圈 ($78)
—————————————————————
🍴 卡津煎虾 ($78)
剥咗壳嘅煎虾以洋葱、青豆角、指天椒碎同卡津蒜蓉牛油煎成,闻落去同食落去都好重蒜蓉同牛油味,感觉似港式烧烤嘅蒜蓉酱,好惹味🦐
😋 美味指数: 8.5/10
—————————————————————
🍴 1842 island ($81)
酒厂 Young Master 少爷啤,酒精浓度: 8.0%,甘苦度 80 IBU,呢个系一款香港本地酒厂生产嘅啤酒,店员推介话如果想试啲苦味重嘅啤酒可以试呢款,一入口真系好苦,试多两啖习惯咗就试到只味,甘苦得来带点浓浓嘅麦味
😋 美味指数: 7/10
🍴 Old Rosie Cloudy Cider ($84)
酒厂Westons Cider,原产地England,酒精浓度: 7.3%,系一款英式传统且未经过滤嘅苹果酒,一开始以为系apple cider,饮落竟然系成人版嘅apple cider。味道系甘甜,不过唔系死甜,容易入口,饮落口唔重酒味,一啲都唔似7.3%酒精浓度嘅酒🍎
😋 美味指数: 9/10