2021-08-08
今日收工去铜锣湾迪卡侬买衫,估唔到咁都撞到个旧朋友,咁啱大家都得闲,去埋皇室堡逛街。经过见到dazzling cafe,记得好耐之前系尖沙哃食过一次,虽然个次食tea唔系正餐,不过都唔错既。大家就谂住就入呢间食个饭聚聚旧。先叫左个小食,盐酥鸡拼盘 ($98)有甜不辣、盐酥鸡同花枝丸。虽然三款都系炸,但唔得过份油腻~ 盐酥鸡既炸粉唔多,调味粉既份量都啱啱好,唔会太咸。甜不辣好有嚼口,正。黑松露意大利面 ($118),黑松露味好浓,足料。意大利面都弹牙既~黎得呢间cafe当然少不了甜品!叫左一份草莓缤纷冰淇淋松饼 ($95),净系个卖相已经好靓,当刻令到热烈倾计既我地停顿,然后起筷品赏份甜品先! 3个小碗放既系士多啤梨酱,炼奶同糖浆。将三个酱都士多啤梨雪糕都加系waffle黎食,简单系幸福既感觉!想赞下个雪糕唔会上枱就即刻溶,可以慢慢食~ 另外每人叫左一杯饮品,鲜果萄葡柚气泡饮 ($45),爱文芒果乌龙冰茶 ($48) 。见到芒果乌龙茶系限定,就忍唔住叫呢款,呢杯真系要赞,唔会太甜,而且芒果味同乌龙茶既味共存,唔会cover另一只味,真心好饮!