2020-06-21
约左朋友试下吴彦祖间whisky bar 又香港站去到铺其实都好辛苦 一条长楼梯 行死人 上到去 一开lift门 哇见到个彩虹🌈whisky架 好pretty 适合打卡 不过空间比较窄 入到店 店员都好好 问我地介唔介意左bar台因为其他位置都full晒 我同朋友都无所谓 一座低就觉得座bar台都几正 可以见到2个bar tenders 点整d酒 特别系d古怪cocktail 不过位置就比较吵因为bar tender会系咁摇酒我最爱几whisky cocktail 系 hibiscus (signature menu 上第二只)哇 好易入口 好subtle 既 macallan whiskey 🥃 味 同果味好match 唔系讲笑 我少于3分钟就饮晒成杯 第一次饮咁顺口既whisky cocktail饮完一杯太正所以试埋佢另一杯signature whisky-gold rush (menu 上第一只)呢只味道都唔错 不过whiskey味比较浓 同其他syrup无咁夹 令到杯野杯野既味道分开左 甜味好奇怪我朋友见我太enjoy d signature drink 就鼓励我叫埋最后系me
我朋友见我太enjoy d signature drink 就鼓励我叫埋最后系menu上既macallan 12 whiskey cocktail-bitter&sweet (menu 上最底果只)比较咁多只酒 个人觉得呢个 最唔好饮 比较苦 但外观超级靓 粉红泡泡 卑人感觉好梦幻 但whiskey味唔够香浓 苦 饮左1半就无饮
小食 咸蛋黄炸鸡皮 哇好好食 极度邪恶 不过胜在d肥膏已经切走晒 所以一咬落佢唔会过分油腻 好干身 chew多几啖 d油脂慢慢渗透出黎 味道有d似炸鱼皮哈哈
朋友都叫左d古灵精怪cocktail 例如芝麻开门(唔好饮)、mami gilroy (ok-gin tonic with fresh citric scent and taste)、话梅益力多(最钟意呢个 咸甜咸甜 好夹 推介)
环境好正 店里面有个好打卡既whiskey酒庄位 店员都好好愿意帮我地影相
唯一可挑剔之处系 员工比较忙 有时候要刻意叫停个staff先可以点野
价钱系贵d 但中环价钱算系咁 质素对得住个价钱
整体:90