2021-01-15
网上好似冇乜人提及既黄店,都系参考黄蓝地图列表先发现呢间嘢,系正桔梗对面,专食粥底火锅。之前一直未试过粥底火锅,未食之前都有少少想缩沙,以为会将d材料放入白粥入面渌熟,惊怪怪地,原来呢度既粥底火锅系打完边炉最尾先落粥当主食。呢度无味精蔬菜base汤底,好似粟米、紫薯、椰子、番茄等,一人一锅可以试唔同嘅汤底,套餐包十款海鲜拼盘,但系就冇包其他配料,要自己加。番茄、粟米锅底、十款海鲜拼盘我哋叫咗粟米同番茄汤底,每款都食得出好天然既蔬菜甜味,粟米就淡啲,适合钟意食海鲜原味嘅人,番茄就比较浓郁,酸味重,入面嘅番茄份量超多,一路都食到番茄肉同蕃茄蓉,但就会盖过海鲜味道,但我就好钟意番茄嘅酸味,而且因为冇味精,食到后面都仲可以就咁饮d汤底,好似饮紧浓郁版番茄汤,真真正正天然而且好味。套餐每人唔使$200就有十款海鲜,海鲜款式系时令嘅,可能下次嚟就会唔同,今次就包括半只蟹、虾、濑尿虾、蚝、花甲、带子、鲍鱼、贵妃蚌、蛏子、螺等等,超级揼本,而且海鲜系超乎想像地新鲜,上枱时d鲍鱼同虾仲郁紧,有只虾仲突然间弹到超高,吓亲我哋lol。每种海鲜餐厅都写住烹调时间,可以保证食到肉质啱啱好既海鲜,全部都好鲜甜又大
番茄、粟米锅底、十款海鲜拼盘
套餐每人唔使$200就有十款海鲜,海鲜款式系时令嘅,可能下次嚟就会唔同,今次就包括半只蟹、虾、濑尿虾、蚝、花甲、带子、鲍鱼、贵妃蚌、蛏子、螺等等,超级揼本,而且海鲜系超乎想像地新鲜,上枱时d鲍鱼同虾仲郁紧,有只虾仲突然间弹到超高,吓亲我哋lol。每种海鲜餐厅都写住烹调时间,可以保证食到肉质啱啱好既海鲜,全部都好鲜甜又大只,虾蟹多膏,9成9都无沙,非常高质,性价比甚高。食到最后店员就会落芋头粒同南瓜粒,最后仲可以落粥,d粥本身已经煲到搞软身,再放落锅底到煮至绵滑,吸收晒番茄同海鲜既甜味,好满足。
豚肉片、午餐肉
最后仲加咗豚肉片同午餐肉,不过其实唔使叫都已经好饱,但豚肉片够腍滑有肉味,好食。
整体嚟讲系非常出色既火锅店,价格亲民而且用料新鲜水准高,值得encore再encore,要多啲嚟惩罚先得。
人均消费:$230
推介指数(10分为满分):9分