2019-05-08
哩间位于海港城嘅中菜餐厅装修高雅,餐厅旁边就有个无敌大海景,望住海景品尝佳肴简直系赏心乐事,适合同朋友过嚟聚餐,慢慢地渡过悠闲嘅下午!同朋友叫左以下料理:虾干冰草($78),之前到北京旅游嘅时候已经品尝过冰草嘅美味,终于俾我喺香港揾返佢!冰草嘅特点系表面似有露珠凝结,食落去口感非常之清新爽口,简单地用糖、醋、虾干作为调味已经非常之好食,品尝落去酸酸甜甜,推荐作为开胃前菜!驰名烤鸭(半只)($328),配有薄饼、大葱丝、黄瓜丝、洋葱丝、山楂条、甜面酱、秘制芥末酱、蓝莓酱同爆炸糖,让大家随意配搭。师傅会到餐桌旁边片切鸭肉,分别切左三类唔同嘅鸭肉,而侍应会亦都会讲解佢哋嘅分别同埋点样食法最好味,服务非常之贴心!鸭肉会放在一个保温箱上面,让食客可以慢慢品尝之余亦都唔会怕温度流失而影响食物嘅味道。呢间餐厅特别嘅食法就系将鸭皮沾上蓝莓酱、爆炸糖,将鸭皮放入口中停留几秒,鸭皮嘅油脂同蓝莓酱充分融合,入口即溶,而且仲会有爆炸糖在舌上跳动嘅感觉,非常特别!自己最喜欢嘅就系个秘制芥末酱(我估系将芝麻酱混合芥末酱),食落冇一般芥末酱咁呛鼻之余,但稍带点甜味,同鸭肉配搭上嚟可解油腻感!P.S 薄饼薄到透光!特
虾干冰草
虾干冰草
P.S 薄饼薄到透光!
特色宫爆鸡丁($108),用左干辣椒、花椒、京葱等多种香料炒制而成,睇落去似乎好辣,但食落去冇川菜咁辣,辣度适中,适合香港人口味。鸡肉肉质嫩滑,比起辣味,更加品尝到花椒嘅麻口感觉,麻中带点辣,重口味得黎又唔会太刺激。
特色宫爆鸡丁
酸汤肥牛($198),呢道料理特别之处系,酸汤系用酸菜同埋蕃茄熬制而成,不同于平时中式酸汤类料理,主要都系单靠酸菜熬制汤底带出酸味,因为有蕃茄,所以呢个酸味系口味温和而略带甜味,酸而不涩,加入些少辣椒,所以汤底带点微辣,配以肥牛,其实除咗好食我都谂唔到其他形容词😂。
酸汤肥牛
笼仔樱花虾海味蒸饭($128),蒸饭底下有一大块荷叶,上面散有樱花虾、虾干、鱿鱼等配料,食落荷叶味香而带海货鲜味,配𩠌一流。
笼仔樱花虾海味蒸饭
老北京炸酱面($78),配有三款酱汁:蒜醋、辣椒油、炸酱,可以按照个人喜好作出调节。炸酱系用肉丁、虾干、豆豉等炮制而成,作为酱料相当唔错!呢道菜唯一嘅败笔系面底,面条须根根分明,唔会煮到太软烂,但缺乏筋道,口感唔爽口弹牙,若果可以改咗个面底,整到菜就无可挑剔。
老北京炸酱面
最后食、姜茶芝麻汤圆($38@2粒),作为完结,芝麻汤圆馅料留心,而姜茶姜味浓郁,有温胃嘅作用,整体表现唔错!
姜茶芝麻汤圆