係日本食過當地正宗既吉列豬扒就梗係覺得正啦!但係香港又食唔食到 d 高質既吉豬先,當然有啦,咪就係呢間 Tonkichi 囉!本身我都未食過,但朋友介紹下就試一試啦!入座後第一時間睇下個 Menu 先,除左個價錢之外,都真係好有日本既感覺MENU 有圖之外,重要係中,英,日文對照架!落完單就欣賞下四圍既環境先,所有既食具都好有日本既味道,用黎沾點食物既醬汁都重有 3 種添!係等緊吉列野黎既時候,千期唔好浪費時間,一定要準備定一陣食好野既醬汁,呢個就由芝麻加豬扒汁磨成既吉列豬扒汁!超香濃既芝麻味啊前菜本身想叫個沙律,不過諗諗下都係想食 d 特別 d 既,所以食個比較無咁常見既 鹽醋鮮蕃茄,如果喜歡食蕃茄既朋友就一定要叫呢個了,因為新鮮既蕃茄本身已經係鮮甜,鹽加醋就產生化學作用,令成個鮮蕃茄既味道更突出!我地叫既 吉列物 終於黎了!我地今晚就叫左 2 款吉列物,分別係 吉列大蝦 及 吉列豬扒,先講講,除左本身既吉列物係主菜之外,另外佢重會附送埋 麵豉湯 既,呢碗麵豉湯好好飲,因為味道岩岩好,唔會太咸,配料又夠多,飲完都好舒服呢個係吉列大蝦定食黎,餐廳係用上珍貴又比較稀有既深海大蝦製作,所以

MENU 有圖之外,重要係中,英,日文對照架!

呢個係吉列大蝦定食黎,餐廳係用上珍貴又比較稀有既深海大蝦製作,所以就算炸完都係大大隻,絕對唔係市面上一般既蝦仔黎 ; 而且賣相都好吸引,外層脆炸至金黃色,一共有 3 大隻放在隔油網上,非常吸引

食落果陣,炸蝦外層既炸粉唔厚,但就令你口感好豐富,外層既吉列面好足夠,而入面蝦肉既夠爽口彈牙,可能真係因為餐廳係用上高質既深海大蝦,所以食起上黎都真係好有蝦既味道,而且唔會有份腥或海水既味道,我同朋友都覺得呢個幾有驚喜

而呢個吉列豬扒其實都唔係普通既豬黎,我地叫既呢一個係餐廳其中一款主打既豬之一,亦係數量限定既添架, 佢係 鹿兒島特等豚肉定食,其實係餐廳既 MENU 當中都有提及, 鹿兒島豚係被譽為世界上頂級既豚肉之一,因為佢夠多汁,肉質鮮嫩,味道食落夠香亦好舒服

佢既情況都係一樣,都係炸到外脆內軟,肉質真係一 D 都唔韌,口感係好易咬開,而佢本身既油份唔少,所以可能食多兩件果陣會覺得有少少膩,不過真係好好食

覺得有少少膩其實都唔緊要既,因為可以配埋夠曬香軟既珍珠米飯及豬扒汁一齊食,飯可以吸油,而豬扒汁就帶有酸梅成份,所以會比較膩既,加埋一齊咁食,口感同味道又唔同D架

最後,我地重叫左個甜品,不過係上甜品前,店員就比左呢個我地,其實係用餐後,餐廳就會提供 REFRESHMENT 比客人去清一清個口腔及味覺,有一份小水果及熱茶一小杯,呢個動作都幾貼心架

最後呢個甜品係 桑葉和果子,紅豆及抹茶雪糕配上抹茶味既和果子,和果子口感超級煙韌,食到呢個咁日本既甜品,今餐真係非常非常滿足了!