2018-11-26
细妹生日,我决定同佢两个边食饭边饮酒,做一晚闺蜜倾吓心事。我哋上到嚟铜锣湾地铁站对面嘅呢间Miniclub,环境好宽阔,而且好适合饮住酒倾心事,而且佢哋嘅食物品质都不错。系一间属于高档嘅餐厅。我哋要咗海鲜拼盘加生蚝$263+54,我就主打食生蚝,每只生蚝都肥美新鲜,妹妹主要食海鲜,佢一边食龙虾一边拆螺肉,不断大叫鲜甜好味食得好开心。然后我哋就叫左,西班牙火焰黑毛猪鞍扒$127,我贪佢有火焰有气氛啲。小食就叫咗辣肉肠薄饼$95,韩式照烧安格斯牛柳粒$87。黑毛猪一上枱,侍应就叫我地准备相机,然之后一阵火烧起,热辣辣嘅西班牙黑毛猪就系我哋面前,我快速咁切开然后分吃,猪肉夹杂着阵阵嘅木香味,再点佢嘅特别酱汁-冲绳盐曲,超级好味,我哋以蝗虫嘅速度清左成个碟。安格斯牛柳粒非常惹味嫩滑,再配上泡菜及紫菜,可以开胃又食多几件。辣肉肠薄饼,但有少少酒味,用咗靓嘅新鲜面粉,所以薄饼口感又脆又有小小包嘅香甜。好吃。少不得佢哋嘅酒,我哋要左一支House wine, 同埋Einstein。我好钟意佢哋嘅cocktail,又靓又好饮,打卡影相味道都系一百分。我呢杯酒,佢分开咗两边,一边系甜甜嘅桂花香,一边系蓝
我呢杯酒,佢分开咗两边,一边系甜甜嘅桂花香,一边系蓝色嘅酒,但系饮落去,一啲都唔觉得有酒嘅苦涩味,非常适合女性饮嘅。侍应亦都有介绍酒嘅内容及饮法。
最后俾咗个大惊喜比佢,餐厅嘅特别推介,艾菲尔铁塔,粉红色嘅艾菲尔加上干冰嘅烟雾,上边摆搬咗唔同款式嘅甜品,完全满足晒寿星女的少女期盼,佢对呢餐饭超级满意。
依家出去食饭,好多时消费都唔平,但系如果贵嘅消费配上唔好嘅服务或者唔好嘅食物,换来嘅系一肚气,但系喺Miniclub,服务又好而且食物水准相当高,所以虽然买单稍贵但系CP值更高。我亦都推介左比身边朋友。
题外话,我唔小心打烂左支红酒,佢哋极快同专业嘅态度清理完,而且一啲都唔黑面,令我哋食得好舒服,冇破坏到妹妹食生日饭嘅气氛。好多谢佢哋。