2022-03-27
Duet Cuts and cups 咖啡店度度都有,喺香港已经非常之普及。深水涉/大坑/西环都系咖啡店圣地,但估唔到喺黄埔嘅一个转角仔,揾到呢间咖啡x理发店嘅小店,令我感到好新鲜。咁啱林郑想剪头发而开返发型屋,令我回想起呢间小店。 Duet意思指二重奏,从咖啡/剪发,到店内嘅不锈钢/石材嘅设计,都展现出Duet嘅concept,而招牌都内藏呢个意思。店舖个logo采用万宜水库东霸嘅三角石,左边嘅粒子系bar枱嘅水刷石,或者系咖啡豆,右边嘅班马线间条系发型舖红白蓝旋转灯。 讲咗咁多佢用咗xx石xx墙,讲到头都乱埋。简单讲,餐厅系行灰黑时尚风格,舒服光猛,无野做望吓咖啡豆/洗发水嘅展示架同Bar枱下嘅书,都几写意吓。但店内咖啡店占嘅空间比Salon少,搞到我行过第一眼以为系普通剪发店。 食物选择比起其他咖啡店都新鲜得很。包类唔只得牛油果三文鱼𠮶D大路野,仲有泰式/美式嘅意式面包。意粉有东南亚喇吵/日式寿喜烧味,甜品又有多款窝夫,真系谂唔到佢喺呢个咁细嘅厨房中可以做到咁多野。BTW,入黎剪头发嘅客人可以免费叫杯咖啡。 烟熏烧烤手撕猪肉意大利软包$98 个Ciabatta同个名一样都咁长,可
烟熏烧烤手撕猪肉意大利软包$98
烟熏烧烤手撕猪肉意大利软包
个Ciabatta同个名一样都咁长,可能有八吋,但里面嘅肉份量相对下比较逊色,只有薄薄一浸而又放得疏散(可能睇唔到啦),性价比就差咗D。
手撕猪肉虽不多,但非常足味。佢有适当嘅脂肪唔干,水嫩香口,同时又好creamy带有茄香,与酸甜嘅BBQ酱融和得很,唔系只得D斋茄酱味嘅手撕猪。配上烤菠萝/火箭菜,带有热带气色。
(朋友叫咗个牛油果toast,配咗D yogurt酱。我偷咗D佢𠮶只酱,加埋入手撕猪到,又可以平衡返佢嘅酸度。)
Ciabatta非常之香软,有用油轻微烘过,空气感高,但通常Ciabatta会有个脆身/啡色外壳,而呢个就纯软身lor,佢上面嘅红椒粉就似系装饰多D啦。
烟肉配脆糖香蕉窝夫$88
烟肉配脆糖香蕉窝夫
卖相够哂澎湃,估唔到窝夫都出现烟肉(亦可能我比较少见)。窝夫有两方格,有明显嘅坚实脆皮,但里面唔系绵密𠮶只,纯粹得脆嘅口感,蛋味/其他味又唔突出,非常之一般。
烟肉有炭香㶶边,内里乃是粉嫩色泽,比起一般完全脆身𠮶D,我就更钟意呢只。香蕉本身软糯,微带焦糖皮,配上枫糖味酱汁又有较啡嘅糖香,不错。