2019-06-24
朋友揾咗新工 就话请我食饭 咁就系佢公司附近揾咗一间食辣嘅铺头 估唔到楼上舖都有啲咁特别嘅美食!!!入到去都几多客人 整体嚟讲都算几简洁 算干净 餐牌入面 午市就可以拣想食啲咩 但系晚市就系由老板安排 本身我地都担心嘢食会唔会唔啱自己口味 但系嚟到嘅都系比较普遍传统嘅川菜 所以都可以 等咗一阵就有嘢食啦!!!「一呜惊人」口水鸡个味道偏浓 而且佢嘅辣唔系净系得辣油 而系有好多香料喺入面 面头又有好多辣嘅酱料 配合埋芝麻同花生 带出到个辣嘅香味 做头盘系几开胃既 而鸡肉就几嫩滑 骨唔算太多但系都有啲细骨 鸡皮就冇乜油腻感 咬落同个辣汁捞埋好香口 好醒胃!「各取所需」水煮鱼一嚟到就闻到好大阵辣油嘅香味 唔算好呛鼻 但系个麻味好香好浓 入边有鱼头 有鱼鲛 亦都有鱼柳 我自己本身钟意食啲冇乜骨嘅 所以有鱼柳喺入面就好啱我口味 而朋友就钟意食啲有骨嘅鱼肉 所以大家各取所需 成碟𩠌好啱我哋食 水煮鱼入面个鱼肉亦都好嫩滑 除咗鱼之外都有金菇菜喺入面 令个𩠌唔太单调 食下鱼肉又可以有蔬菜配搭「秀外慧中」四川腊肉炒花菜系全晚较为清淡嘅𩠌菜 腊味唔算好强但系闻落好香 系腊肉嘅香 而唔系麻辣嘅味道 所以同前两
入到去都几多客人 整体嚟讲都算几简洁 算干净
口水鸡
「一呜惊人」
水煮鱼
水煮鱼
「各取所需」
四川腊肉炒花菜
「秀外慧中」
四川腊肉炒花菜系全晚较为清淡嘅𩠌菜 腊味唔算好强但系闻落好香 系腊肉嘅香 而唔系麻辣嘅味道 所以同前两份𩠌菜嘅感觉好唔同 腊肉咬落除咗有淡淡嘅油脂香之外 亦都有一阵咸香 花菜炒得好软身唔算太硬 咬落亦都有少少嚼头 花菜吸咗少少腊肉嘅味道 同埋少少辣油嘅味道所以味道同口感算几丰富!
四川凉面
四川凉面
「锦上添花」
最后嚟嘅四川凉面系全晚嘅画龙点睛 貌相非常吸引 我地将个凉面搅拌好之后 好大阵麻辣嘅香味即刻飘出嚟 捞埋青瓜食好爽口! 而且凉面真系有过冷河 冻冰冰嘅凉面捞埋辣油食非常之香口 而佢个辣味系入口唔算太辣 但系入口之后辣味慢慢渗出 令你个口腔同埋喉咙都感觉到𠮶阵麻辣嘅味道 好有层次 食完即刻要饮啖水!
成晚嘅感觉非常好 而店员嘅服务态度亦都好友善 不停为我哋斟水 加水 又问我哋嘢食啱唔啱口味 好亲切! 下次有机会一定会再去!!!