2017-05-16
今晚同老公去金鱼街行街买鱼粮,买完鱼粮后,有啲肚饿,跟住就去附近睇下有啲乜嘢食~行下行下,闻到一阵好香嘅串烧味。望一望,原来系泰式串烧~我哋就俾依一阵香味吸引左入去泰厨泰国菜馆。入到去,人唔算太多,菜馆有两层,可以拣坐楼上或楼下~我选择咗坐楼下,因为方便啲。菜馆入面有好多泰国摆设~而铺入面嘅员工有啲都系泰国人~未食都感觉到好正宗。员工递上餐牌,介绍我哋有每日精选~今日精选系菠萝炒饭,但系我唔钟意食,所以我拣咗餐牌上其他食物~我order咗最想食嘅沙嗲串烧、泰式凤爪沙律、海南鸡饭、马拉盏炒椰菜苗同埋咸柠梳打~侍应同我讲食满$200可以加$1换指定小食~我选择咗泰式生虾~大约10分钟,啲小菜好快上枱,首先黎马拉盏炒椰菜苗~炒得好有镬气,好好食。跟住就黎我最想食嘅串烧鸡串、猪串~啲串烧热辣辣,啲沙嗲汁有好浓嘅花生酱味~甜甜地~好食加一蚊有一碟泰式生虾,一碟入面有四只,虽然唔多,但系碟底有冰垫住𠄘托,保持温度,令d虾保持新鲜~算几贴心~泰式生虾果汁够辣~good杯咸柠梳打唔系太甜,味道唔错, $20一杯算系抵饮
杯咸柠梳打唔系太甜,味道唔错, $20一杯算系抵饮