2019-09-16
之前初初兴蒸锅既时候食过一次之后就无再食过,今日返工心血来潮想再食一次就睇下边到食可以唔洗等咁耐又可以蒸海鲜之余,又可以任食其他配料。无意中上网揾到哩间酒楼系旺角区,好方便就同埋朋友黎左一入门口佢地就好热情问食小菜定蒸锅,当然为左蒸锅以来所以食蒸锅啦坐定定拣左个南瓜排骨粥底之后就等海鲜首先系必有既蚬,黎到佢地会放哂落去之后set时间,响个阵佢地会黎分野食。蚬好新鲜,仲食到海水味,但系又无沙,时间岩岩好唔会话过熟,所以好弹牙。之后到桶蚝,因为佢地会落埋姜丝,同葱一齐蒸,所以去除到个阵怕蚝既腥味,同样都系时间岩岩好所以食落口口感好好味中间黎左个乳鸽,乳鸽个皮好脆口,肉质嫩,食完都好想再食然后去到鲍鱼,一开头会有啲担心鲍鱼会好韧,因为之前食过啲无咩牙力食既鲍鱼,但系蒸完出黎之后出奇地弹牙,易咬,令我爱上左食鲍肉个种感觉之后到大元贝,配埋粉丝,姜葱一齐蒸,粉丝吸收到大元贝既鲜甜味,令到个粉丝都好好食,我仲饮埋啲水添海鲜最后系象拔蚌仔,都系会有埋粉丝一齐蒸,平时好少食哩样海鲜,今次食左之后爱上左,因为佢个口感比大元贝弹牙,比蚬既体积大,所以食落去都几满足食完海鲜之后就蒸其他野食,有牛肉粒呀,和牛
无意中上网揾到哩间酒楼系旺角区,好方便就同埋朋友黎左
坐定定拣左个南瓜排骨粥底之后就等海鲜
中间黎左个乳鸽,乳鸽个皮好脆口,肉质嫩,食完都好想再食
食完海鲜之后就蒸其他野食,有牛肉粒呀,和牛粒呀,其他丸等等,我个人好钟意食蒸和牛同和牛粒,未食过既人会觉得怪,但系根据之前第一次经验既时候我觉得系几好食,因为蒸既时间唔会令佢过左火,而且油脂平均令到入口真系有淋同溶既口感,特别系和牛粒,所以我特别钟意食
最后食哂其他想食既配料之后,就到最后精华,当初点既南瓜骨粥底。个粥吸收哂海鲜既鲜甜味令到个粥更加好食
另外,新华苑有好多野任饮,平时见开汽水,茶之外,佢地仲有啤酒同一榨榨既野饮都系任饮
整体黎讲,海鲜好鲜,任食配料质素唔错,而且饮品选择都多,所以佢地都算抵食,谂返起之前食个间同区既都好贵