2020-09-21
之前同朋友食咗近弥敦道嘅一间日式餐厅,叫咗「令和锅物酒场」,记得戈间餐厅食物多得黎味道都吾差。今次食呢间系令和居酒屋,「令和」呢个字眼同埋之前我食戈间餐厅嘅名一样呢,两间应该系同一个老板?最紧要食物一样美味就好了。食物种类非常多,炸物、小食、烧物等等应有尽有。香港人超中意食嘅刺身~价钱都吾算好贵呀👍🏼首先叫咗份四食刺身拼盘,入面包括三文鱼、吞拿鱼、赤虾同埋油甘鱼,刺身比我想像中新鲜😳因为之前去弥敦道𠮶间分店质素好似冇咁好。尤其是赤虾同埋油甘鱼嘅鲜味都几足够,吞拿鱼有适量嘅油脂。三文鱼同埋赤虾质素都OK。好多日本餐厅都有芝麻鸡翼,我本身都几钟意食呢道菜,喺度当然都不忘叫一份。芝麻鸡翼正常来讲系应该系有少少橙黄色,呢度炸嘅时间可能稍微耐咗少少,所以颜色睇落冇咁靓,不过咬落去都脆脆哋几好味嘅,芝麻鸡翼我哋系摆到好后先食,食戈阵里面嘅鸡肉都保持到热辣辣。好多居酒屋都有玉子烧,呢间嘅玉子烧整得好金黄!仲刻上咗佢哋嘅店名😄好有heart啊。玉子烧食落去系甜甜哋,好味,蛋味都足够嘅,不过湿润度好似有少少欠缺,如果再多番啲就好。🦀 蟹肉可乐饼 $38🐮牛肉可乐饼 $28然后叫咗牛肉可乐饼同埋蟹肉可乐饼
食物种类非常多,炸物、小食、烧物等等应有尽有。
香港人超中意食嘅刺身~价钱都吾算好贵呀👍🏼
🦀 蟹肉可乐饼 $38
🐮牛肉可乐饼 $28
然后叫咗牛肉可乐饼同埋蟹肉可乐饼,我本身钟意食海鲜,所以蟹肉𠮶款对我黎讲系更加吸引🤤蟹肉碎碎哋得黎其实几新鲜,牛肉嘅味道香浓,钟意食牛肉嘅人对佢哋来讲更加系恩物。两款薯饼口感都好脆,但又唔会有太油腻嘅感觉。
🐟 烧鲜鳗鱼串 $48
🐔 烧鸡棒 $22
🐮 烧和牛舌 $38
串物当然都系日式餐厅必叫嘅野,分别叫咗烧鳗鱼、牛舌同埋烧鸡棒。烧鳗鱼烧得好香!吾系平时戈啲日本餐厅普通一条啡色好似现成戈啲鳗鱼。鸡肉棒嘅烧汁味好浓,入面仲有少少鸡软骨。牛舌同平时戈啲差吾多,睇落去烧得啱啱好,口感有嚼劲,不错。
本身真系劲中意烧银鳕鱼西京烧😍呢度嘅银鳕鱼真系整得相当吾错!一来够大件同埋厚身,咬落口系超有满足感🥰二来仲要真系同正宗嘅银鳕鱼一样系甜甜哋㗎,有埋沙律酱口感会更丰富。
最后系石烧A5日本黑毛和牛,石烧嘅过程火焰非常十足🔥带埋小朋友嘅话记得要小心呀!烧嘅过程有店员帮手烧,唔使自己落手落脚,呢个服务我觉得十分贴心。烧完出嚟个颜色几粉嫩,好吸引😍食落口有少少入口即溶嘅感觉,真心高质㖞。