2022-06-06
夜晚想食串烧,于是揾到呢间日式小店-串本屋,店内装修有典型嘅日式趟门,一边系日本壁画,另一边系香港景色,我谂系寓意在香港繁华闹市次中的日式料理餐厅提供餐牌,同时提供QR code 手机点餐,非常方便,我哋今次点左鳗鱼粒烧饭团、烧白鳝、月见自家制免治鸡肉棒、烧牛舌芯、盐烧门前柳、焦糖烤菠萝等等烧白鳝外皮脆口,鱼质滑溜而唔干,烧牛烧得唔好嘅话会好难咬,但呢度嘅牛柳&牛舌都烧得岩岩好,口感软嫩而不韧。每间日式串烧店基本上都会有自家制鸡肉棒,呢度嘅鸡肉棒特别加入了鸡软骨,令口感更丰富,配合生鸡蛋作酱汁,令味道升华食串烧除咗肉类之外,必须点蔬菜或水果类中和,之前在其他地方试过烧菠萝,而呢度嘅烧菠萝特别多加了一层焦糖,令菠萝多了一层脆口焦糖,有惊喜,另外荔枝豚肉串好特别,系一粒荔枝包住豚肉,两者比想像中夹奇异果乳酸梳打和荔枝乳酸梳打都唔错,饮酒嘅朋友建议搭配烧鸡泡鱼,之前食过好多间嘅烧鸡泡鱼都系好干而冻,呢度系真系做到热而唔干,推荐大家一试去食晚餐果日咁岩有客人夜啲包场,谂起一大班人包场食串烧都几正,可以考虑吓下次约多啲朋友一齐食