2021-09-05
星期日去旺角行动漫商场,行完就食埋晚饭先返屋企,我哋去咗帮衬撑香港人嘅「Plato Cafe & Bistro」💛。餐厅坐落于弥敦道,地理位置方便,而且仲有窗口位可俯瞰闹市大街景色🌃,整体气氛令人放松。餐厅周末都有提供晚市套餐🍽,但个人认为二人餐未算太吸引,因为弹性唔高。相反嗌一人餐有各样加配嘅选项,计返价钱好似仲抵啲。D13美国安格斯西冷牛扒($238),🥩牛扒几大件,富有烧烤嘅香气,但切开后略嫌熟咗啲,因为我系嗌七成。牛扒底部垫咗唔少蔬菜,包括新薯🥔、车厘茄🍅、西兰花🥦同埋沙律菜🥗。D7龙虾汁海鲜天使面($168),Pasta超大碟🍝,两个人都够食。天使面面质唔会太淋,面条幼身挂汁,龙虾汁如果浓味啲就好。海鲜份量多,款式包括有蚬、青口、帆立贝、烟三文鱼同虾🦐。大蒜薯仔汤系是日餐汤,🧄蒜头味唔会太重,易入口,但我预期中质感会杰身啲。每份汤伴旁会有一块蒜蓉法包。法式龙虾汤(升级价$28),🦞龙虾汤同意粉个汁有啲似,唔会过咸。不过我建议加啲虾肉,或会将个汤带去另一个层次。宇治抹茶芝士蛋糕(加配价$28),甜品仔唔错,🍰芝士蛋糕口感细滑,够软身,而且抹茶味亦发挥得好好。饮品方面,套餐包$3
饮品方面,套餐包$34嘅饮品🥤,$34以上嘅则补差价。我哋要咗黑牛(原价$46)同埋冻柠茶(原价$38),前者即系可乐加朱古力味雪糕,唔讲真系唔知。顺带一提,白牛即系碧雪(小新说法🤣)加云呢拿雪糕。
总括嚟讲,晚餐食饱饱好满足,而我今晚亦终于嚟咗想试好耐嘅柏拉图😬。餐厅定价其实都OK,有套餐或者订枱著数。经网上订枱,单点主菜可享买一送一优惠啊。