2020-01-12 77 浏览
今次嚟到位于铜锣湾闹市中嘅泰国餐厅Sayam Thai bar食饭。呢间系新餐厅,餐厅开咗大约一个月餐厅。系正sogo对面,地铁站行大约5分钟就到,位置非常方便。一去到门口 觉得好似spa既感觉,好有泰国特色,有植物作为布置,采用大量木制餐桌。一入门口就见到有bar枱,仲有调酒师添,就算放工嚟happy hour都得。菜式种类有好多,泰国最出名嘅菜式都有供应。包括汤,烧烤,串烧,沙律,咖哩,海鲜,粉面饭。饮品除咗有传统嘅汽水,啤酒外仲会有mocktail cocktail, draft beer!而我就点咗个青木瓜沙律,青咖哩烧鸡腿,湿炒海鲜面,马拉盏炒椰菜花。青木瓜沙律够晒新鲜,除咗有青木瓜沙律仲有西式嘅沙律菜配上泰式鱼露, 仲有个糯米饭。估唔到叫一个青木瓜沙律就可以享受到三种唔同嘅味道。马拉盏炒椰菜花,蔬菜好新鲜,马拉盏汁好香浓,配上干蒜片,炒得好入味。另外特别推介青咖哩烧鸡腿。鸡腿烧得好嫩滑,系即叫即烧嘅。就算唔点咖哩汁都已经够晒香嫩滑,本身鸡腿已经腌制过好入味。青咖哩里面有泰国空运过来嘅小茄子以及萝卜蔬菜,仲更有薄饼,配上青咖喱一流。湿炒海鲜面,呢个面喺其他餐厅都比较少见到所以

青木瓜沙律

青咖哩烧鸡腿

湿炒海鲜面,呢个面喺其他餐厅都比较少见到所以点咗嚟试。听餐厅老板讲面系泰国空运过既咸蛋面。本身已经有好香身。个湿炒汁够晒份量,入边亦有好多海鲜,海鲜够晒新鲜。个面配上个酱汁系一流嘅配搭。面身系即叫即炸,好香脆又唔会太热气,一啲都唔油腻。

湿炒海鲜面

食饱晒正餐后最后叫咗个芒果糯米饭先够满足,芒果够晒大个,新鲜香甜。糯米饭亦好香软,配上椰汁够晒入味。

芒果糯米饭
青木瓜沙律