2024-04-20 73 浏览
行街行过登龙街,咁啱落紧雨又冇带遮,见到呢间舖头个名好特别,既然系咁应景,所以就入咗去试下啦间舖头入面都好古色古香,好干净又企理,我哋坐低,舖头店员就好快埋嚟落单,推介我哋食砂锅龙皇云吞鸡,咁我哋就嗌咗一份云吞鸡。自己又口痕想食岀前一丁,就叫咗个XO酱招牌双宝捞出前一丁。谂住食啲菜,所以就嗌埋一个云腿浸娃娃菜。啲食物都好快就上枱,第一上枱嘅菜就系个娃娃菜一放低就闻到好浓好香嘅金华火腿味,个奶油轻身得来又好香,配埋金华火腿一齐食,非常出色第二道上枱嘅菜就系个云吞鸡,一放上枱见到佢喺度沸腾紧已经觉得好吸引,除咗卖相好睇之外:首先个鸡唔会好韧有鸡味,仲要好多都系鸡髀肉,啖啖肉个云吞超级大粒,个size系出面食嘅云吞嘅两倍!入面有原只大虾同埋好足料嘅肉,云吞皮仲好滑重点就系个鸡汤,好浓郁好香好好饮!唔使嗌饮品净系饮呢个汤都已经足够!第三道菜就系个XO酱捞丁,个XO酱真系好出色,捞埋个丁简直系一绝!入面包埋云吞同埋水饺两款都好好食,好足料!食完问返个店员,先知原来个XO酱都系佢哋自家制!但系咁啱卖晒,下次经过见到有一定要买返一樽XO酱返屋企食估唔到咁都比我发现到一间咁好食嘅餐厅,真系好值得推介!

重点就系个鸡汤,好浓郁好香好好饮!
唔使嗌饮品净系饮呢个汤都已经足够!

估唔到咁都比我发现到一间咁好食嘅餐厅,真系好值得推介!
云腿浸娃娃菜
XO酱招牌双宝捞出前一丁