2018-05-28
周日约了几个朋友短聚闲聊,最好就可以食下蛋糕饮下茶,慢慢坐低倾计!之前听过朋友介绍TEA HUB,话啲蛋糕好食,我地就去试下啦!餐厅用浅色系嘅墙配上木桌椅感觉好舒服。我地去到果阵职员主动俾左餐牌我地,亦温馨提示餐厅系以自助形式落单嘅。仲可以用八达通俾钱咖!呢间系名乎其实以茶做主题嘅餐厅,个餐牌大部份食物都同茶有关。除左甜品其实仲有主食,好似茶渍饭同鸡翼等等(都系用茶做调味)。我地今次系冲著甜品而来,所以无试主食了。见隔离枱嘅茶渍饭都唔错下次可试下!我地决定叫3个蛋糕set ($58) 加一个戚风蛋糕($55)。蛋糕set 包1位35蚊以内嘅饮品,真系抵!! 不过戚风蛋糕系唔可以转set的。系餐牌揾唔到蛋糕款式,应该会经常转款,所以要出去收银下面嘅蛋糕柜睇啦!手快有手慢无,因为我地叫左最后一件焙茶黑芝麻朱古力蛋糕。另外仲叫左龙凤柠檬慕思蛋糕,抹茶云尼拿芝士蛋糕同伯爵茶戚风蛋糕。焙茶黑芝麻朱古力蛋糕有惊喜!平时食焙茶通常净系配朱古力,原来同黑芝麻都好夹。 焙茶果好浓郁,黑芝麻好香,但夹埋一齐食黑芝麻味中和左焙茶嘅少少苦涩味。再加埋朱古力,层次分明左。值得一试!伯爵茶戚风蛋糕胜在松软,个cr
焙茶黑芝麻朱古力蛋糕有惊喜!
焙茶黑芝麻朱古力蛋糕
伯爵茶戚风蛋糕胜在松软,个cream 好薄,完全不油腻。食多两啖cream 都唔觉肥同埋唔算太甜!市面上嘅伯爵茶产品普遍会偏甜,呢个蛋糕味道适中!
伯爵茶戚风蛋糕
抹茶云尼拿芝士蛋糕好滑啊,不过食唔出云尼拿味。芝士味较重,不过唔系好厚身果种芝士,所以无咩油腻感,食啖茶就冲淡左了!
龙凤柠檬慕思蛋糕个样好醒神,浅黄色加龙凤柠檬皮(青柠加普通柠檬), 个蛋糕好清新,略带酸,怕酸嘅要考虑下,唔怕酸嘅值得试,因为入口即溶
龙凤柠檬慕丝蛋糕
抹茶云尼拿芝士蛋糕
我地仲叫左3杯饮品,包括系有汽蝶豆花柠檬梳打,苹果花红茶,玫瑰乌龙茶。 职员拎茶过黎果阵俾左个两分钟的沙漏我地,建议焗2分钟之后先饮,好窝心啊!不过我地影完相其实已经超过2分钟,哈哈。
苹果花红茶
玫瑰乌龙茶
蝶豆花呢系我地自己加落杯柠檬梳打度,职员建识我地先试蝶豆花嘅原味。但我地试唔到咩味,哈哈。
有汽蝶豆花柠檬特饮
有汽蝶豆花柠檬特饮
呢间餐厅满足晒我地有得食有得饮有得坐住咁倾计嘅需求!下次要试主食同其他口味嘅蛋糕先得!