2021-08-25 32 浏览
突然间晚上点心瘾起, 就喺openrice上面search附近有咩点心,发现太子有间叫热点点心好似几出名。入到去虽然楼面比较细,不过又好有怀旧感觉墙上嘅画全部都系旧香港。我哋叫咗大概七至八款点心。烧卖虾饺嚟嘅份量都好大份,虽然只叫咗两粒,但系每日一粒已经好满足,特别系虾饺佢嘅虾嘅份量,系我见过都算头三位。呢度嘅咸水角个形状好可爱,系用一个梨嘅形状造成嘅, 鲜炸起皮薄馅多里面嘅料咸水角嚟讲系好充足!呢度仲有出面比较少见嘅灌汤饺同金沙米网肠, 米网肠外层米香,炸好既网卷好脆, 面头亦都有虾滑蟹籽响上面食落去嘅口感十分多元化。灌汤饺里面嘅浓汤同料都好多,每一啖了你都食到海鲜嘅咸香味最后仲食咗萝卜糕同牛肉球, 牛肉球有拳头咁大分而萝卜糕都十分啲脆口, 加上木鱼别有一番风味!

我哋叫咗大概七至八款点心。

灌汤饺里面嘅浓汤同料都好多,每一啖了你都食到海鲜嘅咸香味