2018-01-29
同朋友喺朗豪坊附近行街,行完街朋友话想食泰国菜,于是上网揾到呢间真心泰国菜馆。原来旺角有两间,不过呢间近啲,所以我哋就拣呢间啦。系朗晴坊嘅呢间餐厅,系要上两层楼。大厦入口唔系好显眼,但系见到少少嘅人龙,应该都系等紧升降机上去。我哋于是都跟住排队。好好彩,唔使等位。打开餐牌,价钱都唔太贵。晚市一人套餐,连甜品同餐饮都唔使$70,加埋一就70几蚊。1) 泰式鸡扒咖喱炒河 (⭐⭐⭐⭐💢)咖喱饭就食得多,咖喱炒河比较配搭新颖,加埋泰式鸡扒,希望可以食得饱肚啲。有咖喱嘅浓郁,但系又唔算好辣。河粉方面,滑身,份量适中。鸡扒煮嘅熟度啱啱好,讲质素好过出边啲茶餐厅。2) 泰式咖喱杂锦配白饭 (⭐⭐⭐⭐⭐)杂锦嘅意思系有唔同种类嘅肉。虽然我都唔系好分得清楚,应该有猪扒、鸡扒。味道唔错,调味料香口,配白饭一流。3) 虾酱通菜 (⭐⭐⭐⭐⭐)菜好爽身,食到虾酱嘅味道,但系就唔算太咸。份量适中,配饭一流。餐饭很有泰式感觉。而且菜又唔算太油,健康一族都可以食。另外,送甜品同埋嘢饮。我同朋友分别嗌左椰汁冰同埋红豆椰汁冰。红豆椰汁冰要补$10,椰汁冰就只需要补两蚊。泰国野食当然唔少得泰式饮品!食完一套餐我哋都好满足
晚市一人套餐,连甜品同餐饮都唔使$70,加埋一就70几蚊。
1) 泰式鸡扒咖喱炒河 (⭐⭐⭐⭐💢)
泰式鸡扒咖哩炒河
2) 泰式咖喱杂锦配白饭 (⭐⭐⭐⭐⭐)
泰式咖哩杂锦配白饭
3) 虾酱通菜 (⭐⭐⭐⭐⭐)
虾酱通菜
另外,送甜品同埋嘢饮。我同朋友分别嗌左椰汁冰同埋红豆椰汁冰。红豆椰汁冰要补$10,椰汁冰就只需要补两蚊。泰国野食当然唔少得泰式饮品!食完一套餐我哋都好满足。
甜品
椰汁冰
椰汁红豆冰
成餐饭卖单,每个人百几蚊。其实,仲有二人餐选择,可以比大家参考吓。不过,我哋𠮶日都唔算太肚饿,所以点左两个一人餐就已经足够啦。
整体来讲,其实泰国嘢都唔一定系九龙城先食到。旺角呢间都系一个唔错嘅选择,而且地点又方便,近闹市。行完街再食返餐就啱啱好。