2019-09-17
对于钟意食海鲜的人嚟讲,蒸汽火锅的出现实在系一个伟大发明简简单单用蒸汽蒸熟海鲜,计准时间蒸得不会太生不会过熟,吃的系海鲜本身的鲜味,所以海鲜新唔新鲜系食蒸汽火锅的关键今次食呢间餐厅整体的海鲜都非常新鲜,而且粥仲可以自选一款配料。我同朋友今次拣咗《有蒸汽石锅海鲜餐》,当中包括有6款海鲜:沙包蚬、竹串海中虾、大连鲍鱼、日本元贝、美国桶蚝同鲜鱿。就当天嚟讲,沙包蚬非常鲜甜,另外日本元贝连粉丝同蒜蓉蒸,好野味食海鲜饮啤酒,是基本吧除咗海鲜外,套餐仲有一碟猪肉丸拼墨鱼丸。呢碟丸有惊喜,老土啲讲句,猪肉丸有猪肉味,墨鱼丸有墨鱼味,而且两款丸都好有弹性,吃得出系手打的,估唔到呢度的丸都做得咁好食最后食返碟菜,金银蒜蒸胜瓜,清清淡淡也很不错食哂𩠌后,嚟到吸收哂所有海鲜精华的粥。在开始时,我地拣咗粟米同鸡煲了一个多小时,加上食咗咁多款海鲜,令到整个粥充满甜和鲜的味道。而且粥的份量很多,有大概4-5碗,食完已经好饱、好满足餐厅最后送咗碗糖水,姜煲蕃薯糖水,为丰富的一餐写了完美的句号
食海鲜饮啤酒,是基本吧
最后食返碟菜,金银蒜蒸胜瓜,清清淡淡也很不错
餐厅最后送咗碗 糖水,姜煲蕃薯糖水,为丰富的一餐写了完美的句号