2019-04-24
一直都知呢间「Sky 726」好多好评价,上网睇相亦见无论环境、食物都好吸引,见今日系纪念日就同另一半上黎庆祝。环境位于一座食肆商业大厦,一岀䢂比佢既景观惊艳到,因为居高临下几有情调,亦兴幸地被安排到坐落地玻璃位,餐厅占整层,但唔算十分大,正中间系酒部,座位围绕住酒部安放,都算宽敞,仲加上灯饰,一入黑开住灯饰,情调更加好。餐牌有Dinner Set,有齐前菜、沙律、汤、主菜、甜品、饮品,由$428-498不等,相对上抵食好多,可惜冇我地想食既野,所以都系拣左散叫。香煎带子宽条面伴烟红椒汁 $188网上见到有好多人推介带子,就叫左个带子宽条面,酱汁呈黄色,骤眼看以为系蛋黄酱或者系蟹黄酱,先试试带子,爽口得嚟又腍身,十分鲜甜,加上两边煎香过,十分高分既一粒带子!而宽条面熟度刚好,面质弹牙,酱汁好浓稠,食落微甜有少许奶香,亦加左菌类,整份份量不少,一客高质既意粉,虽然价格稍为进取,但都对得住呢个价钱。慢煮黑毛猪鞍扒配意大利黑醋汁及牛肝菌酱 $338有两大块,而且厚度十足,两边纹路都煎得好靓,相信系慢煮后,有客人order就从慢煮炉中拎岀黎再煎香返送到客人枱上。黑毛猪十分有咬口而不韧,肉质结实
餐牌
香煎带子宽条面伴烟红椒汁 $188
慢煮黑毛猪鞍扒配意大利黑醋汁及牛肝菌酱 $338
有两大块,而且厚度十足,两边纹路都煎得好靓,相信系慢煮后,有客人order就从慢煮炉中拎岀黎再煎香返送到客人枱上。黑毛猪十分有咬口而不韧,肉质结实无猪腥味,唔会煮到干水,再带有煎过既焦香味,而底部配有黑醋汁及牛肝菌酱,配上黑毛猪鞍肉一齐食,味道口感更丰富。
总括而言,估唔到身处超级闹市中既旺角,都有一处居高临下、环境relax有feel既西餐厅,虽然价格唔算亲民(自己唔记得左原来上网BOOK有优惠平好多......),但环境及食物质素都不错,适合情侣前来用餐或者纪念特别日子。