2015-11-20 414 浏览
夜幕低垂,太阳缓缓下山,终于到左咁多位打工仔一直等待既放工时间了。随着大家放慢既脚步,平日肩摩毂击、熙来攘往既中环闹市终于回复了应有的宁静,而我亦都可以放下工作直奔呢间餐厅去「take 个break」。餐厅位于中环中心对面既旧式商厦9楼,非常易揾。不过,入去电梯大堂前要经过一条暗暗黑黑的后巷。可能因为早几年喺同一栋楼食过所谓「楼上cafe」难食到爆既食物既关系,心裹面总系唔知点咁「十五十六」,好彩唔驶一分钟已经到达餐厅所在楼层既门口!由于唔系太想食set dinner,加上实在懒得去逐样野order,于是索性叫大厨们「自由发挥」,点知反而有惊喜!蕃茄蟹肉牛油果沙律 ($138):捞埋柠檬皮同埋沙律酱既蟹肉非常开胃,绝对系餐前小食既不二之选。份量方面更加多到加零一,放喺蕃茄同埋牛油果中间几乎满泻咁济,值得一试!海鲜意大利饭 ($258):可能因为用左龙虾汁去炮制,所以个意大利饭真系充满晒海鲜既味道,非常有特色!另外值得一提既系「𩠌多过饭」,青口、蚬、带子、大虾、鲈鱼等等既海鲜除左种类够晒多之余份量亦都大得惊人,几乎铺满晒成只碟既表面见唔到D饭!美国黑毛猪配烧薯法边豆及牛肝菌忌廉汁 ($2

面饱选择非常多,适合晒好似我呢D「心多多」既朋友!
蕃茄蟹肉牛油果沙律
海鲜意大利饭
美国黑毛猪配烧薯法边豆及牛肝菌忌廉汁
美国黑毛猪配烧薯法边豆及牛肝菌忌廉汁 ($298):用牛肝菌做点缀煮出黎既酱汁同黑毛猪出奇地夹,更能带出肉既质感,咬落去既时候既肉汁同埋个sauce混埋一齐既口感超正!同平时经常食到既「西班牙」黑毛猪有D唔同,呢度选用既系美国品种,好处系唔需要好似西班牙猪咁要煮到完全熟,大约八至九成已经足够食出肉既质感有余,又唔惊要食「生猪肉」果种内疚感!
香草柠檬意大利奶冻 ($58):Panna Cotta非常香滑,想必喺牛奶选材上落左功夫!奶冻上面既Rapsberry、Strawberry、Blueberry等等配埋香草同奶冻既柠檬味出奇地夹,作为餐后的最后点缀实在为当晚既体验划上一个完美既句号!
香草柠檬意大利奶冻
总括黎讲,呢度既整体用餐体验非常唔错。我十分appreciate整个晚上可以同佢地有非常好既交流同沟通,清楚明白到食物既选材同配搭背后既意义,亦都对食物既知识加深左。除左可以食到好野之外,更加上左宝贵既一课,「又食又拎」哈哈!
2015-11-19
面饱选择非常多,适合晒好似我呢D「心多多」既朋友!
蕃茄蟹肉牛油果沙律
海鲜意大利饭