2020-11-29 89 浏览
今日同朋友行开尖嘴, 想食越南野又唔想拣大集团,行过就入左呢间小店。舖内有20座位左右,灯光较暗,仲有d越南摆设,睇得出都有落左心机。我同朋友就叫左两个主菜同一个沙律share食。两个主菜仲要系系其他连锁店未见过既,要食紧系试新野!首先黎系两杯饮品,莲子龙眼冰清甜滋润唔会死甜,加埋煲得好林好粉既莲子,饮得又食得,唔错唔错。再黎一杯青柠梳打,比较淡身但好够气。 栖子大虾沙律用既系红肉柚子,开头仲惊会苦涩,但加埋酸酸甜甜既汁同生洋葱,成件事好多层次。大虾方面有两只,好细心地剥埋虾身既壳。只虾烧到有少少焦香味,虾味一d都唔弱,系略嫌熟左少少。顺化粉一黎到, 见到材料好丰富,有牛𦟌,牛栢叶猪红同札肉。汤一黎紧系试下个沙底,汤底望落好清,饮落食得出有虾味,微辣但又唔会见到油林林,感觉系无味精。牛𦟌够林有牛味,我觉得最出色系佢个札肉,平时食开都系一旧粉,食落冇口感,呢个唔同,有d似我系越南食过个款,入面有一粒粒好似猪耳碎系到,爽爽地值得推介!奥巴马粉有一团檬粉,隔离有碗酸萝卜汁,我谂好似沾面咁,点汁食既。个猪肉粒出奇好食,中意香芽既人绝对唔可以错过,劲香浓!猪肉睇上去好似煎到好老,但一落完全唔觉,

青柠梳打(前), 莲子龙眼冰(后)

烧大虾柚子沙律

顺化粉

奥巴马粉有一团檬粉,隔离有碗酸萝卜汁,我谂好似沾面咁,点汁食既。个猪肉粒出奇好食,中意香芽既人绝对唔可以错过,劲香浓!猪肉睇上去好似煎到好老,但一落完全唔觉,好林好入味!
奥巴马粉

整体黎讲,呢间小1店都有特色,可以一试。
2020-11-25
青柠梳打(前), 莲子龙眼冰(后)
烧大虾柚子沙律
顺化粉