2023-05-06
平日难得放假就对自己好D食返餐Fine Dining做午餐✨ 位于香港铜锣湾皇冠假日酒店既呢间意大利菜就岩晒我🥳 一入到去楼底极高空间感广阔🪞浅灰蓝色配上白色既大厅挂住唔同既油画好有艺术馆既感觉🎨 侍应主动介绍每一道菜既特色真系好Professional🤵🏼♂️ 食物方面主打典雅既意大利菜 调味恰到好处😋 完全值得星级水准💫⭐️ Bread Basket 🍞有Sourdough 芝士脆片同埋芝士条🥖 全部都系自家制既面包好有诚意💛 一拉开暖到冒烟🔥 松软得黎唔会太Dense⭐️ Scampi Carpaccio 🦞Scampi肉质超级新鲜 加上鱼子酱同海胆咸鲜味十分丰富🐟 海水味超级澎湃🌊 加上番茄 Fennel同Basil既点缀 整体感觉好Fresh🌱⭐️ Red Prawn Spaghetti Chitarra 🦐系星级餐厅最钟意试既红虾意粉‼️ 首先红虾非常新鲜软嫩💕 将虾头膏既精华同Spaghetti 捞埋啖啖都系精髓🍝 呢度既Chitarra Pasta里面比一般意粉立体😛横切面系正方形🔲 挂汁能力更高超正🥰⭐️ Wagyu Sirloin 🥩和牛煎得熟度岩岩好好嫩滑🐮 肉汁既调味浓郁
和牛煎得熟度岩岩好好嫩滑🐮 肉汁既调味浓郁 配上Celery Root Puree同埋菠菜既中和🥬口味岩岩好
外面用蛋白做既Meringue 包住左Mascarpone Cheese同埋西柚同橙 🥚 整体感觉好轻盈好清新🍊 特别系Tableside 刨左一D 佛手柑 Zest落去🌺带上独特既花香味
用了小蛋糕同马卡龙做结尾🥠有点焦糖味比较Rich 配上可可碎既苦中带甘中和返🍫