2018-09-07
好耐冇来登隆街呢边,原来而家已变成一条超级食肆街,好似间间都人气爆灯一样要排长龙咁!今晚放工后就黎试下呢间喺登隆街同鹅颈桥口既焰淑。餐厅虽然唔算好大,但面积都几见洗,所以摆枱都几松动令客人唔会觉得要坐到好迫咁。我地好彩早到,虽然二人街都畀卡位我地坐💃🏼一睇餐牌,就惊啊佢啲价钱竟然可以咁平咁抵食!😱😱就算散叫,每样小食都系60零、烧原条鲈鱼都系138😍😱🤤 即时谂到有好多野都想叫,可惜男朋友啱啱感冒好返少少,佢唔敢食辣野、煎炸野😅咁所以我哋就索性叫左条乌头🐟、菠萝🍍炒饭、印度🇮🇳薄饼、同埋蟹肉奄列😋冬荫功都系留返下次先食啦😣😫落左单先来左我杯菠萝🍍沙冰😍几好,菠萝🍍味清甜又唔会太甜,有少少乳酸味,几醒胃😋👍🍹个印度薄饼就几香奶油味,虽然唔算好松脆,但个面粉调校得几香,个印度薄饼就几香奶油味,虽然唔算好松,但都煎得好香脆,而且个面粉调校得几香🤤可惜我地今日唔食得辣,冇得点咖哩😣个蟹肉奄列好大份,找眼睇好似个煎蚝饼咁🤣👍 个蛋系用泰式煎法,好松又脆,不过如果挑剔啲嘅话,就可能会觉得佢个蟹肉味唔系好重,反而食到佢落咗小小蟹膏捞埋落啲蛋度就真!主食终于出场啦💃🏼菠萝🍍炒饭一上枱,卖相好得㖞!👏🏼
主食终于出场啦💃🏼菠萝🍍炒饭一上枱,卖相好得㖞!👏🏼炒饭用半个菠萝装起,除咗本身足料之外,上边都落咗好多肉松同腰果。饭炒得好干身,既有啲菠萝嘅清香,配料都好足,有腊肠、蛋丝、提子干、什豆等⋯唯一可惜就系份量唔算好大,好似好食就食哂🤣🤣
店员都好细心留意到我哋叫嘅乌头🐟仲未黎,就主动帮我地跟一跟单。果然冇几耐之后就消好左啦!🤣🤤条鱼嘅份量果然好大好足够,原条乌头足足有十吋长!喺面铺满左盐巴,用盐焗去烧嘅方法果然令条鱼好入味,但有锁住啲水份所以鱼肉一啲都唔干,而且好嫩好juicy! 😍😍当然亦唔需要担心佢会过咸,鱼肉非常鲜美,仲食到淡淡嘅河水味,鱼身入面摄左香茅同紫苏叶😲,所以焗烧起上来除左盐味鱼肉本身已调左味,连鱼露、青柠等等嘅配料都唔需要落已经好鲜甜!非常有惊喜!👍🏼
食到饱一饱,店员仲送埋个饭后甜品,好贴心😍有个椰汁🥥糕同咖啡☕️啫哩😋我觉得椰汁糕好食啲,因为好香椰味但又唔会太甜,仲有少少粟米馅。咖啡味都好食既,个咖啡一层深色一层浅咁应该系有奶同冇奶🤣只系我本时好少饮咖啡唔惯个味😅🤣