2021-03-04
ᴊᴏᴜᴇʀ系一个法文,意思系to play,比人一种可以轻松玩乐的感觉。Cafe开喺湾仔近民居嘅一个角落,虽然「隐世」比人用到烂左,但呢间要由地铁站行一段路,去到真系有一种远离繁嚣、很relaxed 嘅感觉~想忙里偷闲半日?这里很可以!Jenny 两次都系平日黎,包场咁滞!特别欣赏呢度好有heart装饰布置,又够静,打卡之余真系可以好好休息。一去到就已经见到超抢眼嘅纯黑法式大闸,旁边就系摆满花嘅大木枱。Jenny 对花艺都有啲研究,仔细一睇并唔似其他cafe咁乱插一啲花/用万年干花插一次就算数,店家系用新鲜花插花!😍净系呢点已经好加分,好似身处法国小庭园咁!咪话Jenny冇咩内涵~睇得出装潢系mid century 的法式interior,鲜艳颜色嘅配搭加上antique 风。真正嘅法式interior唔系求其起个法文店名、写个Paris、画个铁塔就系😂识欣赏interior 嘅你一定要嚟睇吓😙😌𝙁𝙤𝙤𝙙🥧Pot pie $78一个细细嘅牛肉批,水果杂菜salad伴碟上。salad份量比批仲大,有啲喧宾夺主左。批size细而且个皮比较厚,扣左少少分。味道食落都算香口,中间嘅批皮冇边边咁
𝙁𝙤𝙤𝙙
🥧Pot pie $78
一个细细嘅牛肉批,水果杂菜salad伴碟上。salad份量比批仲大,有啲喧宾夺主左。批size细而且个皮比较厚,扣左少少分。味道食落都算香口,中间嘅批皮冇边边咁厚,整体不过不失啦。不过水果salad并唔系最match牛肉批,都要谂一谂点解有咁嘅配搭🧐最后都系批还批食,salad 还salad食
𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
🥒Iced cucumber latte with mandarin macaron $65
饮落一啲都唔伏!好清新好香青瓜味,latte都冲得香滑浓郁,推介😍👍🏻柑橘味macaron 带起左latte 嘅清新,又唔会冚左阵味,又唔会撞味~nice~
🌾Osmanthus latte with osmanthus macaron $65
桂花latte配桂花macaron 😌本身几期待,但感觉无论嘢饮定系macaron桂花味都系唔出,可能冇比较冇伤害⋯另一杯嘢饮太出,又或者桂花本质已经冇乜味几蚀底⋯有少少微甜咁,冇咩好特别~
ᴊᴏᴜᴇʀ一向出名都系蛋糕,受欢迎到一坐低就已经听到唔同客人打电话落单买蛋糕。可惜Jenny个人就系中意反潮流😃早餐时间平时10点去到,想食咸点多过甜~应承大家下次有机会再补番个蛋糕食评!唔系得闲饮茶,呢间系一间会回头嘅cafe 🥰
𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙎𝙥𝙤𝙩
插满鲜花的大木枱