2021-11-27 994 浏览
因为临近圣诞,当然要约下啲好友相聚。朋友推介呢间法国私房菜,一班姊妹当然冇反对,呢一间餐厅距离地铁站只有几分钟,系一座商业大厦嘅23楼里面,地方细细哋,但系坐得舒服,而且窗外嘅街景亦都开扬,对环境绝对唔会投诉,不过亦都因为地方比较细,而且今晚个场满晒人,隔离枱讲嘢又鬼咁嘈,除了我对耳有啲受苦外,大家姊妹倾计都要大声啲;所以如果以为呢间法国餐系会有个好浪漫好静嘅环境畀你嘅话,就绝对要考虑清楚,若果唔介意嘈到好似酒楼咁嘅,都可以接受。 最后成班姊妹每人食咗一千蚊。今晚Set Dinner 有三个畀你选择, A) 前菜+主菜+甜品 B) 前菜+汤+主菜+甜品 C)前菜x2+汤+主菜+甜品,我哋大家都系拣咗 Set Dinner B,再加上大家都带咗啲白酒红酒同埋香槟,散好好享受一个晚餐。 「餐前面包」由于仲有姊妹味道,大家有啲肚饿,又开始想饮啲酒,唯有食下啲面包顶住肚! 啲面包好软好甜好好味, 当晚啲面包完全同啲白酒系绝配, 面包有两款, 一款系提子包,另一款系芝士面包,里面有一粒粒芝士。「香煎鹅肝配红桑子汁」鹅肝煎得香脆金黄,入口即溶,加上配红桑子汁,个口感令人无比兴奋。本身鹅肝入口较为有

「餐前面包」

「香煎鹅肝配红桑子汁」

鹅肝煎得香脆金黄,入口即溶,加上配红桑子汁,个口感令人无比兴奋。本身鹅肝入口较为有一种肥腻嘅感觉,所以有水果伴碟,令你经常保持清新。

「洋葱汤」

通常啲人都咁龙虾汤,但系我同另一位姊妹就拣咗洋葱汤, 因为要煮得一手好嘅洋葱汤系要好讲技巧,虽然呢度洋葱汤姆一个酥皮包住,但系仍然味道香浓,唔会太咸或者太甜,味道适中。

「澳洲羊架配芥末汁」

叫咗个medium rare嘅羊架, 羊架虽然分量细细, 但系相信系优质嘅羊架,羊肉软淋淋冇黐牙,加埋个芥末汁, 真系食到舐舐脷。

「法式焗油封鸭脾」

姊妹叫咗呢一个焗油封鸭脾,话系嚟到呢度一定要食,油封鸭脾焗度外脆内软, 鸭肉嫩滑,配埋啲汁都好好味。

「法式焦糖炖蛋」

Creme Brulee!焗得啱啱好,好滑身!

「苹果挞配吉士打汁」

苹果批薄薄一片, 上面有一个云呢拿雪糕, 吉士打汁亦都唔系特别多,所以反而觉得呢一个甜品冇咩特别惊喜, 当然甜品嘅嘢, 有阵时都系送酒好伴侣。