2016-08-15
今次系我第2次试呢到嘅土耳其咖啡,系旺角嘅街头,你会发现有个小舖位播放住土耳其音乐,会有位好健谈嘅老板,为你烹调土耳其咖啡,充满异国风情!土耳其咖啡比较浓厚,味道偏酸,我饮嘅系$45嘅热milk coffee。一般黎讲,都只有热饮,但为迎合香港人口味,有冻热饮可以简。故名思义,Coffee on the Sand,煮咖啡嘅器皿以沙传热煲滚咖啡,净系睇佢煮嘅过程已经觉得好新鲜! 毕竟平日好难得系街头见见到有人煮土耳其咖啡,值得一试!!另外,偏爱古典物嘅我,对佢个水壶情有独钟!土耳其老板亦好nice好好倾,第一次去时,老板仲请我食左粒土耳其糖。相比去咖啡店享受一成不变嘅招待,有意外惊喜反而更令我印象深刻! 今次再倾起,佢都仲记得!系呢个繁忙嘅旺角闹市中,如果大家行经呢度,都不妨试下呢种异国风情!
毕竟平日好难得系街头见见到有人煮土耳其咖啡,值得一试!!