2019-05-13
近排见fb推介呢间素食自助餐,藉住母亲节就带妈咪黎试下虽然身处喺寸金尺土既铜锣湾,但定价好贴地,难怪开张唔到两个月已经座无虚席。餐厅就喺世贸旁边嘅商业大厦地库一楼,好易揾,最重要系唔使排队搭lift,一落电动楼梯就到门口画有一幅毕加索风格既壁画,用色缤纷,令人有耳目一新嘅感觉。原来素食都可以有好多选择,食物烹调融合咗中日风格,款式新颖,见在场都有唔少年轻人捧场,食斋唔再系老人家嘅特权。摆喺热炉最前位置既芋头同番薯大颗圆润,人人经过都忍唔住拎返个口感食起黎同外面既完全唔同。外皮干身,一啲都唔湿,唔似蒸煮而成,蕃薯肉更香甜,令人好奇到底师傅系点整场内亦有沙律菜同酱料吧,作为开胃菜适合不过。炸物金黄香脆,其中炸馒头同南瓜饼深得我喜爱南瓜饼入口香甜绵密,丝毫不油腻;炸馒头外脆内软,配合炼奶食,既系主食又似甜品,忍唔住一口气食左两个。白烚娃娃菜同炒菜心都整得好淋,即使摆左段时间仍然新鲜翠绿;麻婆豆腐个汁带微辣,好惹味,啲肉碎口感同真猪肉一模一样姜醋蛋煮到好好好好好入味中华沙律好爽口素饺内馅包左满满既萝卜、木耳同椰菜碎,口感丰富鲜嫩,唔会好寡。绝对要推荐呢啲素食寿司,简直几可乱真出自经验日本菜师傅
场内亦有沙律菜同酱料吧,作为开胃菜适合不过。
炸物金黄香脆,其中炸馒头同南瓜饼深得我喜爱 南瓜饼入口香甜绵密,丝毫不油腻;炸馒头外脆内软,配合炼奶食,既系主食又似 甜品,忍唔住一口气食左两个。
姜醋蛋煮到好好好好好入味
绝对要推荐呢啲素食寿司,简直几可乱真
出自经验日本菜师傅之手,由寿司饭嘅扎实手艺、醋既斟酌调味,以至‘鱼生’既仿真口感都一丝不苟,经食材同份量比重精心调配,加入左蒟蒻,真系有食梗寿司既感觉
有木瓜雪耳同椰汁雪燕两款糖水选择,椰汁雪燕椰香浓郁,清甜顺喉,感觉无咁heavy邪恶
见唔少食评晚市供应嘅食物更加丰富,仲有鲍鱼送添,下次一定要黎试下