2021-05-07 55 浏览
元朗鸡地一向都出名好食美食,最近经过发现一间新开嘅餐厅,装饰用咗好多绿色植物,感觉清新就入去食个lunch。我叫左一个lunch set, 随主菜有餐汤,南瓜汤好好饮,有浓厚嘅南瓜味,而且唔会好咸,饮得出唔系出面一般嘅味精汤。我见佢套餐加特饮半价,又好耐冇饮milkshake,就点左杯士多啤梨蓝莓奶昔。饮品卖相吸引,上面𠮶cream好滑,下面嘅奶昔调得好好,士多啤梨同蓝莓比例适中,而且杯野系新鲜水果打出黎,fresh得黎唔会好甜。主菜香烧焗猪肉眼配肉桂苹果酱终于到,摆碟有心思,令人食指大动。呢道菜做得好有层次,上面系新鲜芽菜仔,猪肉眼扒上面系酸酸甜甜嘅苹果蓉,而猪扒下面就系配菜粟米仔、红萝卜同青荀,最底就系薯蓉,十分丰富。猪肉眼扒焗得几好,肉汁仍然锁住,而且唔会出油,配合个烧烤汁食非常夹。值得一提系苹果蓉同猪扒一齐食出奇地好食,呢个都几惊喜。薯蓉份量好多,做得好软身,配合个汁食完已经好饱。餐厅食物质素唔错,而且环境宁静,充满植物令人放松,大家有机会都可以去充下电。