2021-09-21
📍Potluck Eatery📮尖沙咀柯士甸道136-138号金门商业大厦地舖.返工咁辛苦, 收工一定要对自己好啲, 所以揾左间好chill好relax既餐厅两小口撑下枱脚💕.唔知系咪收工太攰既关系, 竟然睇错左柯士甸道系柯士甸站, 好彩打一打俾🙎🏽♂️先发现系自己搞错, 大家千祈唔好好似我咁懵盛盛落错车😩记著最近餐厅既地铁站系佐敦先至岩呀.晚市既时候餐厅既有A la Carte亦有set menu选择, 而且款式都几多添🙃选择困难症嘅我当然叫set dinner啦, 净系拣个main就有齐是日餐汤, 甜品同饮品.Soup of the day with bread·ᴥ·大蒜薯仔忌廉汤好特别既combination🧄大蒜味唔会好浓, 薯仔平衡返蒜既味道, 唔怕满口都充斥着蒜头味, 而且个汤打到好绵滑, 加埋忌廉更香更滑, 用蒜蓉包点埋呢个汤食超夹👏🏻火辣水牛城鸡翼 (4只)HKD69身为鸡翼控既我地见餐厅有half portion既水牛城鸡翼, 二话不说就决定要叫黎试下🤭同出面既餐厅比较, 呢度既版本相对比较多汁, 无咁湿既话会更加好Main course ·ᴥ·牛油香煎带子鲜蚝汁意大
📮尖沙咀柯士甸道136-138号金门商业大厦地舖
Soup of the day with bread
·ᴥ·大蒜薯仔忌廉汤
火辣水牛城鸡翼 (4只)HKD69
Main course
·ᴥ·牛油香煎带子鲜蚝汁意大利饭 HKD248
龙虾汁, 蕃茄汁, 蘑菇汁既意大利饭就食得多, 蚝汁真系第一次见, 一定要试下啦😙饭上面有好多蕃红花, 令成个卖相好colourful, 意大利饭除左有蚝味之外, 仲真系有蚝肉添, 配埋煎香左既带子, 好似食紧海鲜意大利饭咁
炭烧美国安格斯肉眼 HKD358
·ᴥ·叫左medium rare既肉眼, 时间火候控制得唔错, 表面既格纹分明, 切出黎入面仲系粉红色好juicy, 肉质好嫩唔韧, 连旁边既薯仔焗完之后都好香口🤤
Dessert of the day
·ᴥ·蓝梅芝士蛋糕
小三角形份量岩岩好, 芝士好rich, 唔会太甜, 加埋🫐蓝梅酱点缀下, 完美作结
饮品 ·ᴥ·蜜桃梳打 +HKD20
味道清新, 甜度刚好, 食完咁多肉饮梳打balance返绝对系一个唔错既选择😗
餐厅装修俾人一种好舒服既感觉, 好似闹市中既小绿洲, 岩晒情侣拍拖/闺蜜聚餐, 食物水准亦都唔错, 门口墙壁仲有打卡位添📸
整体环境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
食物味道:🤤🤤🤤🤤