2023-04-22 313 浏览
旺角嘅食肆虽然多,但想揾一间环境舒适,可以静静哋倾吓偈谈吓情就一啲都唔易。最近就比我揾到间符合我要求嘅餐厅 - Y Dining餐厅同样位于旺角,装修格调优雅,座位之间够阔落,感觉舒服菜式方面就主打西式多国菜,最近更提供小食系列,份量恰好,可以留有更多空间去试其他特色主菜和甜品✨落单后不久店员就奉上一客面包篮,即叫即焗,点上黑醋和橄榄油,好味😋🍴白酒忌廉汁煮青口 10只 - 以小食嚟讲,size恰好,以白酒和忌廉煮成嘅酱汁能带出青口嘅鲜味!🍴炸鱿鱼须 - 沾上海苔嚟炸,炸得外脆内软,而且每条都好大条,点蛋黄酱会更加惹味🍴松露酱薯条 - 薯条总是不吃不厌,茄汁以外,我觉得松露酱同薯条就最夹🍴香辣榄油蚬肉意大利面 - 店员先淋上白酒做出小火焰效果,增加气氛。蚬肉份量都唔少而且非常新鲜,用蒜片和橄榄油煮成嘅意大利面,食落微辣好惹味🍴砵仔酥皮焗牛面颊肉 - 酥皮好酥脆,切开后阵阵烧汁香味,牛面颊肉大大嚿,食落好软腍,其他配菜有薯仔、红萝卜和椰菜花等,份量非常丰富🍰意大利芝士饼 - 餐厅嘅signature,即叫即整,先将中间嘅手指饼浸泡过冧酒咖啡,满满嘅咖啡酒香味,之后就围住手指饼加上Masc

餐厅同样位于旺角,装修格调优雅,座位之间够阔落,感觉舒服

🍰意大利芝士饼 - 餐厅嘅signature,即叫即整,先将中间嘅手指饼浸泡过冧酒咖啡,满满嘅咖啡酒香味,之后就围住手指饼加上Mascarpone cheese,一次过食到几种唔同层次嘅口感和味道

🍸Bay Breeze - 用Vodka, cranberry juice, pineapple juice嚟冲调嘅一杯cocktail,酒味不浓易入口,而且满满嘅果香味,几适合女士或者酒量浅啲朋友

🍸Lemon grass ginger lemonade - 用上Lemon grass和 ginger juice等嚟冲调嘅一杯mocktail,味道几清新,如果滴酒不沾嘅,我会推荐呢杯!