2020-11-08 849 浏览
潮流兴养生,今日约咗个湾仔返工嘅朋友食饭,佢就带我嚟咗呢一间佢平日lunch成日去嘅椰粉汤红食番个健康餐。店舖面积唔算大,朋友话午市时段次次都座无虚席,而且好多附近返工嘅人嚟买外卖。餐牌上嘅菜式用料方面都比较健康,价格相宜,仲免收加一。每周都有唔同嘅汤水。竹丝海南鸡椰香饭套餐会配埋是日食疗汤水同一碟蔬菜。朋友力推呢个竹丝海南鸡饭,开头我听到系竹丝鸡就有啲惊,因为平时竹丝鸡最多都系煲下汤,我未试过食只黑色嘅鸡,不过一放入口印象就完全唔同晒,因为肉质比起平时食开嘅鸡更加弹牙,系真心好食!椰香饭系用海南鸡汁捞过嘅饭,比起出面食嘅油饭健康啲。蔬菜系菜芯,煮得够淋,啱哂我。平时出面嘅汤通常都偏咸,但我觉得呢个汤应该冇乜落盐,我就好钟意,因为更加能够品尝到汤料嘅原汁原味,饮完都觉得好滋润。另外仲叫咗个猪颈肉蛋包饭,因为呢个本身唔系套餐,所以我哋就加咗蔬菜同饮品。猪颈肉切得薄薄的,咁就可以浅尝肉类又唔会食得太多,包住饭嘅蛋煮得啱啱好唔会过熟,再配埋南瓜、粟米、秋葵同蕃茄,配搭健康。朋友坚持话要食秋葵,我起初都唔太钟意秋葵滑潺潺嘅感觉,不过佢叫我试一条之后,入口觉得几清新又爽口,又真系几好食㖞,我仲一
餐牌上嘅菜式用料方面都比较健康,价格相宜,仲免收加一。
每周都有唔同嘅汤水。
竹丝海南鸡椰香饭套餐会配埋是日食疗汤水同一碟蔬菜。
竹丝海南鸡椰香饭套餐
竹丝海南鸡椰香饭
蔬菜系菜芯,煮得够淋,啱哂我。
木瓜合掌瓜马蹄汤
糖脆炙烧猪颈肉椰香蛋包饭
朋友坚持话要食秋葵,我起初都唔太钟意秋葵滑潺潺嘅感觉,不过佢叫我试一条之后,入口觉得几清新又爽口,又真系几好食㖞,我仲一口气食咗三条!
养生秋葵
热情丰盛系热情果杞子青柠汁,酸酸甜甜既清新又好味!
热情丰盛
呢个晚餐简直颠覆咗我之前对竹丝鸡同秋葵嘅印象,令到我对健康食材嘅接受程度又高咗。而且呢间椰粉汤红晚市冇午市咁多客人,所以都推介三五知己嚟食个晚饭倾吓偈,可以一边享用健康嘅美食,一边享受一个宁静嘅晚上!
竹丝海南鸡椰香饭
糖脆炙烧猪颈肉椰香蛋包饭