2016-03-13
情人节食食食活动-第二站食完Lunch行返去小房子!店舖门口位其实唔明显。门牌挂住晌楼梯旁,唔系特登行去揾唔会留意到。小房子分左两个部分,1/F 系卖干花手作制品~D饰物同手机壳好靓!!2/F 就系Cafe~附卡片一张~小房子开下午2点....但2点几入到去已经坐左好多人。店内散发住阵阵嘅草木花香。我同男友被安排到一张好森林Feel的位置~XD因为旁边有棵树仔,树叶延伸范围覆盖整张枱,好特别。室内光线都算充足。唔错。Cafe内有个大书柜,不过书柜前却有一枱客人。除左果枱客之外,我估应该唔会有人可以行去拣书吧。咁即系话「书柜只是装饰」吗? (我只系觉得有点浪费同可惜。)Cafe嘅厨房系开放式,位于门口位置,一推开门就见到。厨房前同店内摆放咗好多花。真系好似一个花园。餐牌上嘅食物有机会唔同。因为之前睇其他食家介绍嘅绿茶芭菲今次黎唔见有。(我原本系为左佢而黎架....点知无得食!!T^T)最后拣咗樱花水信玄饼同要等40分钟嘅雪山多士。樱花水信玄饼我想食呢个甜品好耐架啦!!之前有介绍尖沙咀一间甜品店有,但去到话卖晒唔再有....好伤心点知比我揾到小房子竟然有卖!好感动!终于食到啦~侍应好好,有
食完Lunch行返去小房子!
店舖门口位其实唔明显。
门牌挂住晌楼梯旁,唔系特登行去揾唔会留意到。 小房子分左两个部分,
1/F 系卖干花手作制品~D饰物同手机壳好靓!!
2/F 就系Cafe~ 附卡片一张~ 小房子开下午2点....但2点几入到去已经坐左好多人。
店内散发住阵阵嘅草木花香。
我同男友被安排到一张好森林Feel的位置~XD
因为旁边有棵树仔,树叶延伸范围覆盖整张枱,好特别。
室内光线都算充足。唔错。 Cafe内有个大书柜,不过书柜前却有一枱客人。
除左果枱客之外,我估应该唔会有人可以行去拣书吧。
咁即系话「书柜只是装饰」吗? (我只系觉得有点浪费同可惜。) Cafe嘅厨房系开放式,位于门口位置,一推开门就见到。 厨房前同店内摆放咗好多花。真系好似一个花园。 餐牌上嘅食物有机会唔同。
因为之前睇其他食家介绍嘅绿茶芭菲今次黎唔见有。
(我原本系为左佢而黎架....点知无得食!!T^T)
最后拣咗樱花水信玄饼同要等40分钟嘅雪山多士。
我想食呢个甜品好耐架啦!!
点知比我揾到小房子竟然有卖!好感动!终于食到啦~
侍应好好,有介绍佢地嘅樱花水信玄饼系用苹果汁加白酒整成。
旁边有黑糖,如果嫌味淡可以加埋一齐食。
卖相已经好吸引,透明清澈的半球状果冻,中间包住一朵绽放中的盐渍樱花。好靓!
先试左唔加黑糖嘅水信玄饼,味道果然比较清淡,
有微酸嘅葡萄香~(我估应该系用左白酒同苹果汁嘅关系~)
樱花嘅香味唔算重。
跟住试一下加黑糖一齐食,味道好特别,提升左水信玄饼嘅香甜度。
不过我略嫌黑糖味道稍微覆盖咗本身水信玄饼嘅清新味道。
大家下次上黎都可以试下呢个咁清新嘅甜品。
终于等到个雪山多士啦!!
其实我无问到店员点解要等40分钟,反正又唔赶时间,
影下相,倾下偈就过去啦~
多士用咗士多啤梨、水蜜桃、奇异果同红酒梨子几种水果,
加上忌廉云同云呢嗱雪糕再晌上面淋上黑糖(?)
口感丰富,味道清甜而不溜。红酒梨子个味本人麻麻地~
多士烘得微脆,唔会太硬搞到好难切。Like!
整体都唔错,好食嘅野系要等耐D。XD 最后同大家分享一下,店内养咗两只好得意嘅猫。
一只经常行黎行去。(看风景个样好迷人~~~)
另一只就成日唔知去左边度训觉!最后临走时先晌第二枱客人嘅坐位度发现懒训猫~
总结:
聊天消闲嘅好地方。
店内提供不同种类嘅轻食。
价钱尚算合理。
希望下次再黎食佢地嘅三文鱼饭团同茶类。(见到实物好吸引~>w<)