2020-10-13 29 浏览
又系带妈妈出巡嘅日子,今日黎到旺角,妈妈话想食牛,所以就去左呢间丰石板烧专门店。去之前做左功课,沙律、饭、汤都系任食嘅。我同妈妈一人叫左一个牛,估唔到呢个闹市都有咁高质嘅餐厅!牛肩胛肉眼($78)-所有扒黎到嘅时候系一成熟,之后你就可以烧熟佢,要几多成熟自己话事!石板好够热,好快就食得。肉质好细嫩无筋,亦都超重牛味!岩晒我呢个牛魔王啊!美国Prime封门柳($98)-呢个肉质更细嫩,牛味比肉眼更浓!原来封门柳系牛横隔膜肌肉,每只牛只有两条炸!但呢个价钱真系唔贵,重要包咁多野!煮嘅时候用店家自制嘅牛油搽左块石板再烧,令到块扒更香!沙律系一樽樽咁pack好晒,劲卫生,酱汁重有3款简,真系唔错芝麻鸡翼($20)-炸得好香好脆,鸡味好浓香芋丸($20)-超浓芋头味,做饭后甜品唔错自家制桂花乌龙冷泡茶(+$10)-茶味好浓,个樽好精致,饮完之后我拎走左,之后用黎装水都好方便

芝麻鸡翼($20)-炸得好香好脆,鸡味好浓
香芋丸($20)-超浓芋头味,做饭后甜品唔错