2017-03-15
今日要同鬼佬客倾生意,倾完之后佢就带我去左中环最斜𠮶条街—鸭巴甸街,行到去嘅时候已经索晒气同好肚饿,由于哩条街都比较远,所以夜晚都几静,个鬼佬客就带左我去一间比较有情调嘅餐厅。间餐厅入面啲职员全部都唔系香港人,同埋menu都冇中文字,好彩平时我都有用英文黎沟通。虽然餐厅唔系好大间,不过佢嘅menu都有好多选择。Menu都有特登提起佢地系用健康嘅方式黎煮嘢,所以对于我哩个注重健康嘅人就啱晒。间餐厅嘅Cocktail名都有几有意思,有啲名系用香港岛嘅地铁站黎改。Gin Breeze—哩杯Cocktail系用椰子水、蜜糖、青柠同Gin,杯cocktail嘅酒精都算高,比较饮倒青榆多啲,但就冇乜饮倒椰子同蜜糖味。Prosciutto Melone—间餐厅食面包嘅方法都几特别,冇提供牛油,但个面包都几松脆。个沙律都算大份,有蜜瓜、菜同风干火腿,沙律带啲甜咸味,都几开胃。Roasted Chicken—哩碟菜都算系餐厅嘅招牌菜,同埋份量都几大份。佢嘅薯仔粒肯定可以同我喺出面食嘅大排档相比,皮脆得黎薯仔都几林。鸡嘅份量都有半只,烤到个鸡好香味,佢都有提供佢自己炮制嘅bbq sauce黎增加个味道,鸡
我坐喺𠮶间餐厅嘅两个钟入面,竟然我系唯一一个华人,睇黎哩间餐厅都几受鬼佬欢迎。