2015-04-22
上次晌Outback一齐食晏嘅年轻人,本身劲钟意食肉,虽然𠮶次Outback午餐已专登点了一客西冷,一客烧猪肋骨,当然满足唔晒佢个胃纳,所以,今次嚟到烧魂一食日式烧肉,有咁多款肉类,直头施展出浑身解数,一定满足到佢嘞 。明知喺放题,有时限,分6:00-8:00,8:15-10:15,9:30后,所以,首要攻略就喺早啲到。不过,由于餐厅晌商厦二楼,门面又窄又细,好多人都好似我哋咁一早去定门口等,所以,越等越挤迫。可是,店员没有因应情况放行 ,其实,有订枱嘅人可以先安排入坐,晌里面坐住先,唔使逼晒晌门口啰。小弟第一次嚟,其实,店内环境几大,餐枱与餐枱之间都几多空间,颇为阔落,真唔明点解唔先安排入坐,仲要6:05先开始入得去。被安排坐晌靠窗卡位,有少少金马伦道街景,而卡位几宽敞,叫人坐得舒服 。因为点菜纸多达14张,由沙律、一般寿司、火灸寿司、创作寿司、刺身、唐扬物(炸物)、潮烧(创意烧烤)、蔬菜类、地鸡、海鲜、豚肉、牛肉、食事(饭面)、一品(散叫菜式),所以,攻略二就喺分工合作填点菜纸。好彩我哋几个无话咩唔食,又无话咩嘢一定必食,总之,点住先,唔够再加,啱食就再翻点。虽然喺放题,只限
虽然喺放题,只限「食」,包一款饮品而已,再点就要额外付费 。饮品,亦喺佢哋开源嘅一环,因为定价都较出面啲火锅店贵少少。此外,额外再要佢嘅秘制三色酱汁、更换烧烤网……等等,亦需付费,不设热茶、热水供应,都被人有种「小家」嘅感觉 。
食烤肉就需要一点酱汁配衬,早早已放晌枱上嘅酱汁,有酱油、泰式酸辣汁及沙爹酱,当然,食唔同嘅肉应该配唔同嘅汁,但既然人人口味及喜好不同,小弟就觉得随心意好了,唔使太过规限。
先嚟开开胃,清爽嘅沙律喺最好嘅头盘。胡麻冷豆腐味道唔错,豆腐挺滑,而个胡麻汁几香;相反,凯撒沙律就极之普通。
胡麻冷豆腐、凯撒沙律
因为是晚主打嚟食烤肉,虽然,有部份寿司好吸引,尤其几款创作寿司,好似黑松露带子、海胆三色花,但寿司较易饱肚,所以,都喺放弃好啲。
拣咗几款,喺想试吓佢哋刺身嘅质素,三文鱼、吞拿鱼、剑鱼腩,好随意咁拣,三款刺身都有水准,新鲜甜美,睇色泽至少都觉得对办先啦。
三文鱼、吞拿鱼、剑鱼腩
食咗啲冻嘢,饮个汤暖暖肠胃先,难得「烧魂一」又确有汤品提供,晌「一品料理」张点菜纸度,就有一款大根牛骨汤,一款南瓜忌廉汤。
大根牛骨汤
南瓜忌廉汤
年轻人即喺年轻人,都喺钟意食炸嘢,所以,点都要嗌少少天妇罗过吓口瘾。天妇罗一共有7款选择,我哋拣咗南瓜、蕃薯、松叶蟹棒及海虾天妇罗,估唔到炸得有一手,脆浆唔太厚,香脆不油,南瓜及蕃薯都够晒粉香,而松叶蟹棒及海虾亦都鲜味。
唐扬(南瓜、蕃薯、松叶蟹棒及海虾天妇罗)
因为一阵都会烧好多肉及海鲜,加上啲所谓「潮」烧又好似普普通通,至少吸引唔到小弟,所以,一样都无试过,留肚发力食烤肉。
烤肉嘅选择由老婆跟友人话晒事,佢哋点乜我就食乜。其实,啲地鸡选择款式多而特别,好似岩盐青柠鸡中翼、辛辣黑椒鸡腿肉,不过,唔知何解佢两个咁保守只点咗椒盐鸡中翼;而豚肉就点多少少,包括极上黑豚肉、血池赤豚小排及鹿儿岛烟熏黑豚3款。
椒盐鸡中翼、极上黑豚肉、血池赤豚小排及鹿儿岛烟熏黑豚
极上黑豚肉、鹿儿岛烟熏黑豚
血池赤豚小排、椒盐鸡中翼
讲到牛肉系,相信喺今晚嘅亮点,牛肉共有9款选择,亦喺咁多款肉类中最多。拣咗黑毛霜降和牛、汁烧安格斯一口牛、葱蒜酱油牛肋肉及牛里肌,一碟过有齐4款牛捧上枱,睇见都流口水 。虽然牛肉唔使全熟,不过,厚身如一口牛、厚切牛舌则应该放晌外围慢烧效果理想啲!
黑毛霜降和牛、汁烧安格斯一口牛、葱蒜酱油牛肋肉及牛里肌
轮到讲讲海鲜类,较有睇头及多人点嘅相信喺北海道香草牛油帆立贝及深海大虾,此外,岩盐静冈鲭鱼及冲绳小乌贼都相当吸引,故此,我哋亦拣咗依4款作为烧海鲜之选。帆立贝较耐烧,要放晌中间,亦要反吓佢,否则,烧干水都未熟透;而最难烧喺鲭鱼,好易甩皮被个网黐住,几难先烧得好其中一件。
北海道香草牛油帆立贝、深海大虾及冲绳小乌贼
岩盐静冈鲭鱼
成晚食咁多肉,唔食番啲蔬菜真喺唔得,菇菌类就最合我哋心水,3款菇(冬菇、有机白磨菇及牛油鸡脾菇)一于点齐,烧菠萝、烧南瓜更喺小弟至爱之一,再加点温室洋葱,就成为我哋嘅烧烤蔬菜篮。
蔬菜
木瓜炖鸡脚汤