2018-05-04
2087 浏览
香港好少以魔幻电影主题既餐厅, 得知TST 有间以魔衣橱为名既餐厅, 内里充满神秘感, 于是拉埋朋友黎探险下呢个神秘空间 一出LIFT, 以红+黑色布置到成个衣帽间, 好有心思推门入后, 开头以为咁神秘既餐厅唔会好多人知, 点知原来都差唔多坐满, 好彩我地BOOK 左位餐厅都好大, 咁啱个日见有10几人一齐坐都无问题一边是书柜, 有间VIP 房隐藏系书柜内, 另一边挂左好多油画出口门上挂住好似哈利波特既魔法棒, 我见其他食客都好开心咁拎黎玩&影相, 可能出口似柜门,有食客甚至认唔到系出口Menu 好简单, 只有两款, 可以拣5 courses 或 3 courses如果3 courses, 就系前菜或汤选一个, Main 或pasta 选一个煎吞拿鱼伴西米脆片三文鱼籽, 吞拿鱼切成粒状, 半生熟状态, 中间仍保持深红色, 口感外实内软, 口感不错中式既栗子汤就饮得多, 但将栗子完全打成蓉黎饮, 感觉完全唔同, 栗子味唔只浓厚, 口感又够CREAMY 另一个马赛海鲜汤, 系法国马赛名物, 汤头由多种海鲜淆成, 包括蚬, 青口, 白身鱼, 汤头充满海鲜鲜味, 亦无鱼鯹味慢煮法国黄鸡胸, 本
一出LIFT, 以红+黑色布置到成个衣帽间, 好有心思
餐厅都好大, 咁啱个日见有10几人一齐坐都无问题
煎吞拿鱼伴西米脆片三文鱼籽
栗子汤
马赛海鲜汤
慢煮法国黄鸡胸, 本身我都怕食鸡胸太鞋口, 但呢个黄鸡胸通过慢煮方法, 令胸肉保持软腍, 鸡皮也煎到脆口, 除左胸肉, 仲连埋少少脾位
胸肉亦有成寸厚, 我估只鸡都几大只
慢煮法国黄鸡胸
慢煮野生灰鲷鱼, 灰鲷鱼煎后充满油香, 连鱼皮都煎到脆, 鱼肉都几嫩滑, 底下仲有好多藜麦, 火箭菜, 加上橄榄油, 饱肚又健康
慢煮野生灰鲷鱼
鹌鹑脾意大利饭, 鹌鹑脾带油香, 饭粒软硬适中, 仲混合了洋葱粒, 增加口感
鹌鹑脾意大利饭
白酒忌廉汁蓝青口意粉, 意粉系空心既Bucatini, 系香港既西餐比较少用到, 口感非常有弹性, 比普通既意粉更有咬口
加上creamy 的白酒忌廉汁, 黏稠又挂汁, 忌廉味浓厚
白酒忌廉汁蓝青口意粉
最后系焙茶芝士饼, 焙茶味香, 加上Creamy 的芝士饼, 好好味
底下系洛神花茶酱, 配搭创新
焙茶芝士饼
埋单时, 侍应话其实佢地menu 会每3个月转一次, 咁都好D, 加上餐厅入面都有野玩,影下相咁, 咁下次都可以再黎