2022-09-15
今日午餐去左旺角登打士街既一间小食店食个快lunch,小食店个名叫鱼事者,顾名思义,系sell鱼有关既食物,其实系鱼面。餐牌有唔同口味鱼面捞,仲有小食如烧卖薯条多士肠粉,饮品有茶有酒。呢度都有鱼面捞捞捞套餐,$65包任选一款鱼面捞加1款饮品,可以另外加钱要小食。正路每人一个鱼面捞捞捞套餐,再加小食分享。食物即叫即整,见到厨房认真制作,然后整齐将食物放入精致特制纸盒。绵绵芝士汁吉列猪扒鱼面捞先讲主角鱼面,加入左鱼肉造既面比普通面弹牙,有d似食紧鱼蛋条。吉列猪扒一大块一切6片,惊喜地高质,因为外皮香脆而入面厚肉之余又嫩口,点埋伴碟香滑沙律酱更加好味道,非常出色。鱼面个芝士汁份量适当唔过火,上面加有少量番茄莎莎,旁边有少少紫菜丝,我钟意捞埋沙律酱食。最后上面仲洒上少量香草。又香又臭蒜油鸡球鱼面捞呢个又香又臭蒜油鸡球鱼面捞的确蒜味十足!炸鸡球6大粒,炸皮入面既鸡肉唔会太干,仲有肉汁,啖啖肉,上面洒上大量葱花同蒜油再加香草,真系好香,味道都唔错,伴有少量青瓜丝。钟意蒜香人士必试。芫荽烧卖4件 追加+$10芫荽烧卖唔觉太粉而食落带淡淡芫荽味,呢度既烧卖系无猪肉,简单加豉油食就够味。日式煎饺子2只
呢个又香又臭蒜油鸡球鱼面捞的确蒜味十足!炸鸡球6大粒,炸皮入面既鸡肉唔会太干,仲有肉汁,啖啖肉,上面洒上大量葱花同蒜油再加香草,真系好香,味道都唔错,伴有少量青瓜丝。钟意蒜香人士必试。 芫荽烧卖4件 追加+$10
日式煎饺子2只 追加+$10
日式煎饺子劲脆皮而入面有肉有菜,小心辣口。
黑白鸳鸯春卷 追加+$10
黑白鸳鸯春卷其实系鱼肉同墨鱼肉春卷各一然后一开二,又系劲脆皮,非常香口。
「我要晒」小食拼盘 $40
「我要晒」小食拼盘有炸鱼狗肠一条+双拼烧卖共4粒+咖哩鱼兵团3件。炸鱼狗肠非常大条,好似食紧鱼蛋。鱼兵团更加似鱼蛋,好弹牙而形状可爱。双拼烧卖有原味同芫荽味各二。简单加上豉油就够味道。 津路乌龙茶 (跟餐)
真系第一次见人贴心用纸巾包住冻饮底部,绝对加分。津路乌龙茶够冻,好解渴。
今日试左多款食物,绵绵芝士汁吉列猪扒鱼面捞同又香又臭蒜油鸡球鱼面捞都好出色!包装纸盒美观卫生,而价钱并唔贵。可以系隔离立食或者行几步去隔离油麻地公园坐低食,系大热天时热d。