2019-01-10
我家住在西贡。父亲非常喜欢吃鱼,因此每一餐都必会有鱼食,而且通常就系蒸,非常闷。今次就黎到呢间川菜餐厅,有好多鱼嘅菜式,包括水煮鱼、酸菜鱼、炸鱼等。呢度食饭有两种选择,可以选择火锅或者小菜咁样食。招牌黄金脆皮九肚鱼$88炸九肚鱼就最好㗎啦,啖啖肉,食嘅时候又方便又正。话睇吓铺喺面嘅炸蒜头同埋辣椒,睇见都非常吸引。个外皮非常薄同埋松脆,入边嘅九肚鱼肉亦都非常之滑,好似豆腐咁。鱼香茄子简单嘅小菜都做得非常出色,茄子基本上已经起咗紫色皮,剩低白色嘅肉,每一条都走过油,所以吸收晒酱汁嘅味道。酱汁带有咸香嘅咸鱼肉味,又有椒丝嘅辣味,送饭最一流。酸菜嫩滑桂花鱼锅朋友唔识得辣,我哋只点选左小辣。呢个㖞锅非常大,而且材料足,有鸡髀菇、冬菇、桂花鱼片、金菇、酸菜、秀珍菇等。汤底不用味精,酸酸辣辣嘅,非常开胃。最值得一赞嘅就系桂花鱼片能够保持嫩滑,鲜甜可口!如果爸爸都可以在家煮呢啲𩠌嘅话就好啦,又或者我哋多啲出街食啊!
呢度食饭有两种选择,可以选择火锅或者小菜咁样食。
招牌黄金脆皮九肚鱼$88
炸九肚鱼就最好㗎啦,啖啖肉,食嘅时候又方便又正。
话睇吓铺喺面嘅炸蒜头同埋辣椒,睇见都非常吸引。
鱼香茄子
酸菜嫩滑桂花鱼锅
朋友唔识得辣,我哋只点选左小辣。