2018-07-19
今日去开西环探朋友,顺便一齐食晚饭,朋友知道我最钟意食Fish N' Chips,就话今日带我去西区附近一间用鲜鱼制作嘅英式炸鱼。终于到咗啦!呢度嘅装修风格以蓝色白色为主,好友一种英伦嘅水手风,感觉就好似我哋两个返返去以前系英国读书嘅日子。鱼类方面有本地香港新鲜鱼,又有外国进口鱼,听点员讲解进口鱼口感会比较似鱼柳结实啲,本地嘅由于系即日挑选,口感滑身d。于是我点左Flounder $155:外层松脆,鱼肉嫩滑多汁,有别于一般嘅鱼柳,香港与英国风味嘅交融,实在令人惊喜不已。Fresh clams in white wine: 蚬肉胀卜卜,非常结实,味道带点辣和白酒香,不错。我哋见到呢度有原只烧鸡,成只烧嘅鸡系我好钟意嘅菜式,因为鸡油可以紧紧锁住喺肉里面,呢一个层次系半只感受唔到嘅,所以虽然只系小猫两只,我都坚持朋友一定要全只点,实在太美味喇,两个人吃得津津乐道!今个晚餐有讲有笑,实在愉快。
今个晚餐有讲有笑,实在愉快。