2019-08-24
成日心郁郁想食烤鱼,大陆就周围都有一间,但系香港真系唔多见,去开红磡黄埔个边听过有间食烤鱼既餐厅,咁就拣好个餐食咩啦。话明巴蜀烤全鱼,唔食哂成条鱼都对唔住自己啦。朋友完全唔食得辣,所以只系拣左酸菜味,鱼类方面听店员推介叫左海鲈全鱼,少骨啲又滑。店员将成盘烤鱼摆上档,好壮观。上面有好多香葱,夹埋酸菜同鱼肉食非常夹。佢反而咸鲜味突出,鱼肉吸哂汤汁既精华,肉质鲜嫩。烤全鱼分量岩岩好,两个人食食得够尽兴。由于佢上菜个时,下面keep 住有火去make sure 条鱼唔会冻哂,慢慢食都唔会有种冻左之后既鱼腥味。可能佢一直都好滚既关系,连辣都冇食,我都一路食都一路出汗😃😃野饮方面,见到佢餐厅推介个支装桂花酸梅汤,比起自家煲个啲较甜,桂花清香得黎唔会抢左酸梅汤本身既梅味。