2012-04-27 98 浏览
XO一家最爱食日本嘢,家中大肥(即XO爸)同友人聚餐时,得悉铜锣湾有间劲贵,不过超好食o既日本菜,所以衬中肥(XO哥)得闲,我地一家三肥就走左去见识下。竹寿司位于潮厦Cubus 内,小肥经透明玻璃电梯上楼时心情已经开始高涨。一出「车立」门,见到以竹为主o既装修觉得好贴切之余,视觉上亦显得简洁,走廊两旁极似金色瀑布o既灯竹效果,高雅大方,尤其出色!Sushi counter看似平常,但系每个座位都好阔落,好难得我地三个不同高度同横度o既大男人都坐得咁舒服!地下简单o既脚踏位,不但令到最矮o既XO唔会吊脚,六呎高o既爸爸同哥哥亦有足够位置伸展,围住墙边同脚踏位o既灯光喺昏暗o既环境更觉有用,灯光设计师真系有心思!入坐后送上一条热毛巾,刚好比我抹走手上o既雨水,同暖下对手。早到o既爸爸已经同日藉寿司师傅君岛-san倾得好开心,好明显大肥未饮酒已经开始表演佢D日文啦;哈,点知听真D,原来师傅D广东重犀利!今次目的系黎试食,而且有老豆找数,所以我同哥哥就好豪地每人叫左个经理姐姐Joey介绍o既「おまかせ - 竹」(Omakase – Take,HK$ 1,500)set dinner。因为我地两

今次目的系黎试食,而且有老豆找数
,所以我同哥哥就好豪地每人叫左个经理姐姐Joey介绍o既「おまかせ - 竹」(Omakase – Take,HK$ 1,500)set dinner。因为我地两兄弟都怕骨,所以落单时同Joey讲好刺身寿司同烧物要远离鳝同其他多骨o既鱼,好感激佢真系跟到足。为我地送上食物o既哥哥仔除左好耐心地同我地讲解食材,爸爸特别满意佢加酒o既速度

头盘一之「小柱おろし和え」(带子萝卜):带子萝卜依个配搭小肥未食过,味道清淡得黎好清新,几特别。
小柱おろし和え (带子萝卜)
 头盘二之蟹肉沙律:蟹肉鲜嫩,味道香甜,沙律酱内加左少少胡椒粉,个组合几得意,正
蟹肉沙律 (Crab Meat Salad)
 头盘三之甜虾配小白虾:大虾小虾都系咁滑嘟嘟,同咁爽嫩。
甜虾配小白虾小食 (Mixed Shrimps)
 刺身一之八爪鱼:八爪鱼片切得好够薄,不过最精彩系佢超级爽脆o既口感!平时唔钟意食八爪鱼o既XO都想叫佢黎多碟,可想而知有几掂
八爪鱼 (Tako sashimi)
 刺身二之鲣鱼:鱼味浓郁,加埋葱蒜同洋葱丝一齐食,整体变得更加香脆,赞!
鲣鱼刺身 (Katsuo Sashimi)
 刺身三之中拖罗:肥嫩o既拖罗溶喺口,鱼鲜味上埋鼻,哗,无得顶呀!
中拖罗(Chu Toro Sashimi)
 刺身四及五之油甘鱼与虾:大大只o既甜虾鲜脆爽甜,油甘鱼油份足,香滑无比,味道甜美!

煮物之樱花糯米卷金目鲷:粉红色o既外观同𩠌名都令人想起而家正正系樱花季节,好有意思!樱花糯米香腍软熟,不过可能紫苏叶个味道太浓所致,XO唔系好食得出卷内金目鲷碎o既味道。
樱花糯米卷金目鲷 (Sakura Sticky Rice with Kinmedai)
 烧物之鹿儿岛和牛:三成熟o既和牛非常松软,又够肉汁,入口半溶𠮶个感觉好high
!只系当时心想:就算话系「少吃多滋味」,两小件也实在太少了,真系唔系几够喉
鹿儿岛和牛 (Kagoshima Wagyuu)
君岛师傅所做o既寿司,全部都已经调哂味,所以唔需要再点任何酱油。味道同稻菊森口勇师傅𠮶D极为相似,莫非两位系师兄弟
?!
 寿司一及二之金目鲷与平政:鲜甜爽滑鱼油够,齿颊留香!

寿司三之:君岛师傅话此款蚬寿司最啱时候食,因此特别推介
。蚬肉鲜甜肥美,配上wasabi同甜酱,清香味道更觉强烈,师傅真系冇介绍错!
蚬寿司(Clam Sushi)
 寿司四及五之针鱼与小肌:针鱼同小肌个外表好接近,不过食落就知道口感同味道都非常不同。针鱼肉质爽口,但小肌偏柔软,而且后者鱼鲜味比较浓。经师傅扫上调味,两款都咁好食。

寿司六之鲔鱼:喺爽滑o既Maguro面放上芝麻粒,增添香脆,简单o既心思令食客食出惊喜,妙哉妙哉
鲔鱼寿司 (Maguro Sushi)
 寿司七之海胆:海胆份量绝不吝啬,净睇相都已经值满分!海胆色泽光鲜,味道鲜甜,质感嫩滑,无得弹
海胆寿司(Uni Sushi)
 碎拖罗手卷:手卷最外层o既紫菜皮好似啱啱烘过黎咁,又暖又香脆。师傅喺软熟o既寿司饭同拖罗碎馅中加用左黄色o既萝卜丝点缀,令鱼味更加浓烈鲜甜之外,整个卷物由外至内都变得咁爽脆,好野

:海鲜味香浓,饮得出个汤系用真材实料肴制而成。虽然未别及得上中式老火汤咁有火口,不过餐厅肯选择唔用粉去开个面豉汤已经代表左好有诚意

酸菜之姜及萝卜:爽口o既萝卜用柚子汁腌过,微酸得黎味道又清清甜甜,好醒胃。

甜品之柚子Sorbet:清香酸甜。

小肥食完成个「おまかせ - 竹」餐,虽然唔可以话重肚饿,但系好似差咁D嘢咁,估计如果佢上甜品前加多碗细细o既汤面,应该会完满好多

君岛师傅所握制o既刺身寿司非常精巧幼细,外型高贵,而且美味可口
!如果大家好似家父咁,唔需要食热嘢,大可选择坐寿司吧,钟意食边款就叫边款,更可以比师傅话事,包保你味蕾会有一级o既享受!日藉师傅友善体贴o既服务,同佢超劲o既广东话一样,真系令到三肥大吃一惊
;最感动o既系我地走𠮶阵时,君岛师傅由寿司吧走出黎,送到我地去「车立」口,真系客气!
2012-04-06
蟹肉沙律 (Crab Meat Salad)
八爪鱼 (Tako sashimi)
鲣鱼刺身 (Katsuo Sashimi)
中拖罗(Chu Toro Sashimi)
甜虾配小白虾小食 (Mixed Shrimps)
鹿儿岛和牛 (Kagoshima Wagyuu)
蚬寿司(Clam Sushi)
海胆寿司(Uni Sushi)
鲔鱼寿司 (Maguro Sushi)