2022-12-20
土瓜湾自从有地铁站之后,交通方便了很多,今日去土瓜湾见一个好耐冇见嘅朋友,朋友介绍去了UPLACE「聚聚」食晚饭。餐前免费送咗一小杯椰子汁😋仲可以影一张即影即有照片,真系一个最旧嘅好地方,真系好贴心。二人套餐「鱼米之聚」都几多嘢食,流心双色皮蛋伴芥末沙律花枝卷,芥末酱配花枝卷好夹,双色皮蛋出奇地好味,估唔到姜加皮蛋系咁好食。鸡枞菌凤尾虾蘑菇汤,有一只大虾,蘑菇汤又香又浓。泰露笋松露炒带子,炒带子用杯上台非常精致,带子弹牙,芦笋爽口。尝聚有米鱼,龙虾汤配全条鱼,脆米饭放入汤里面变成汤饭,有啲食饭焦嘅口感,够特别,龙虾汤渗入饭里面更加好食,鱼片食得方便,喜欢食鱼头嘅就应该更加开心。养生药膳酥皮鸡,超大块酥皮包住下面是红枣当归川芎鸡,咁冻嘅天气啱晒可以补下,鸡肉又滑又林,朋友话啲鸡油送饭可以食两碗饭。之后仲有杏汁杞子浸豆苗,姜米蛋白蟹肉炒饭,虽然呢个叫做二人套餐,但我觉得份量三个女仔食应该都够。最后唔少得甜品汤丸雪梨炖桃胶,够晒清润。