2023-12-19 901 浏览
我唔系住鸭脷洲附近 唔系我童年回忆 但朋友都话食鱼肉翅一定要试下食记去到成间铺都坐爆晒人 要自己等位同自己霸位 坐低之后 我哋首先叫咗三碗鱼肉翅 一个炸烧卖 一个炸肠粉 原本仲想试吓炸云吞 但系3点几已经卖晒鱼肉翅大碗同细碗价钱都系差一蚊 一定系要食大碗啦 虽然食落去感觉都系普通嘅碗仔翅 应该话碗仔翅好似都冇话分好食定唔好食 但我觉得食记比起屯门果间嚟讲冇咁咸同黏稠啲而且鱼肉同生菜都俾得足 好多料 食到见底唔会得返碗仔翅啲汤水 仲有料系到炸烧卖觉得有炸烧卖 呢个选项都几有趣 炸烧卖虽然好热气但食落都几好食 食落去外表脆脆地 但内里烧卖又系冧 食完唔够喉 仲叫咗第二份炸肠粉炸过嘅斋肠食落口会香口啲 口感又系同烧卖一样 外面脆底入边嘅嘢系冧 点埋花生酱甜酱 口感一啲都唔怪 仲几夹感觉除咗碗仔翅 生菜鱼肉之外嘅嘢大部份都系炸出嚟 但系佢有炸烧卖 炸番薯感觉都几特别 系真系街坊小食 但系听过朋友讲依家嘅炸番薯比起以前缩咗水冇以前咁大份

鱼肉翅

炸烧卖