2023-02-26 296 浏览
剪完头发,时间上有啲尴尬,因为系啱啱过咗下午茶时间,但食晚饭又太早,于是就搭车去马鞍山商场行吓街先。先去超市巡咗一轮,一落楼就睇到呢间餐厅,反正一个人,咁就求其食啲嘢就算。晚饭餐牌上都系喇叻、肉骨茶、鸡饭等,睇到隔离抬碗叻沙好似几好,所以我就嗌咗碗鱼蛋渗渗喇沙。因为喺晚饭,叫嘢饮有优惠,我就加咗三蚊要咗杯冻薏米水。碗渗渗喇沙当然系面同米粉两沟,面嘅份量极多,唔怕食唔饱。其实呢碗嘢冇乜料,只有啲芽菜,几个豆卜,半只鸡蛋同埋四粒鱼蛋,好在啲鱼蛋都叫做爽口,但系60几蚊一碗,其实绝大部份都系面条。至于𠮶汤底真系好一般,我嫌佢冇乜味道,只系个样似叻沙,亦都唔够辣。唔记得咗讲,上枱嘅时候有半粒金桔摆喺个汤羹上,只不过得半粒,沟埋落啲叻沙汤内食唔到任何变化。呢间餐厅唔系差嘅,只不过今晚叫得唔好,如果真正想食娘惹美食,咁就真系唔好叫呢碗嘢啰。

鱼蛋渗渗喇沙

2023-02-26