2K
2009-09-12 34 浏览
9-9-2009朋友上次试过呢度的清汤腩后大赞好食, 又据闻呢度的鱼粥好掂, 趁呢日「下场」喺上环 dinner 嚟试试.鱼腩 / 鱼片/ 鱼咀 etc 乜鱼都卖晒, 唯有食及第粥 (细碗 $18)... 粥底算绵, 食落味道就较清, 米香一般, 麻麻哋钟意; 劲多的配料就以猪心最好食, 好爽, 好甜, 正 猪膶都好好食, 刚熟, 爽口又甘香; 猪粉肠我一向麻麻, 不过呢度的处理得好好, 够「粉」够干净, 完全无「腥」味, 蘸点 on the side 的 (咸多过甜) 姜葱豉油, 收货了; 肉丸就唔够弹牙, 可幸唔会一旧粉, 都 ok 吧. 整体系满意的, 不过「细」碗一 d 都唔细, 大家 order 的话要留意.朋友食萝白牛腩伊 ($30)... 试了萝白, 十分腍, 无渣, 味道清甜; 汤底味道较淡, 我比较喜欢华姐 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=160136) 的; 又试了伊面, 渌得刚好, 唔错 坐了「粥品专家」𠮶边, 环境地 mou, 卫生麻麻, 意料之内.每人放低 $
9-9-2009

每人放低 $24, 下次早 d 再嚟食鱼腩粥及牛腩吧.
2009-09-09