2012-04-01
好耐好耐都冇食烧鹅啦, 突然谂记, 一于坐言起行, 去 ! 因为好耐冇食, 都唔知边间好食, 见 lee 间写住 '正铺 ', 就入去试试啦. 服务 唔算好好但又未算好差. 其实都冇咩 services 可言, 不过我哋见多数人于室外食嘅时候都会吸烟, 问服务员有冇非吸引烟区, 佢就安排我哋坐室内, 都算 ok la. 环境 比较旧, 有大排当风味 深井烧鹅半只 鹅肉都几嫩, 但冇咩鹅味. 鹅皮冇太多肥膏, 咬落有鹅油香. 椒盐鱼扣 唔一定有, 要睇吓是否沽清, 因为一碟鱼扣已经用咗好多条鱼 ga la. 好彩我哋 order 时仲有. 椒盐惹味又够镬气, 鱼扣微辣又爽脆, 好好食 砵仔焗鱼肠 用油炸鬼, 鸡蛋, 少少唐芹同鱼肠一齐焗. 面焗得好脆, 非常热, 鱼肠唔腥, 但略嫌鱼肠唔够多, 所以蛋同油炸鬼唔系吸收到好多鱼肠味, 味道亦略淡. 百花蒸酿豆腐 即虾胶蒸酿豆腐. 虾胶几弹牙, 豆腐估系用布包豆腐, 几香豆味. 淋上豉油熟油葱花, 清清哋, ok. 总结 烧鹅又未算非常差, 但小菜反而好食过烧鹅
比较旧, 有大排当风味
深井烧鹅半只
椒盐鱼扣
椒盐惹味又够镬气, 鱼扣微辣又爽脆, 好好食
砵仔焗鱼肠
百花蒸酿豆腐
总结
烧鹅又未算非常差, 但小菜反而好食过烧鹅