2018-09-26
好挂住台湾味, 星期日约埋班西环友一齐食返够本。之前一个人来吃不敢点鲁肉饭, 虽然个碗唔系好大, 但怕太多肉会太滞。今次有几个朋友一齐分担就唔怕啦! D猪肉卤得好入味, 切细左一粒粒, 加埋卤汁同黄萝卜够捞晒成碗饭。无想像中咁油腻同重口味, 系家常既口味. 不过从来都唔知点解鲁肉饭是「鲁」而不是「卤」? 算啦, 好食最紧要, 哈哈。后面果碗系我坚持要叫的担仔粿条, 重点系个汤底真系好香, 上次我自己一个食完仲好回味果种香菜味, 真系有萦绕口腔半个钟咁夸张架! 爆浆鸡肉饭, 个名就好系威系势啦, 上枱先知系太阳蛋鸡肉雪菜饭. 我自己就觉得味道同配搭都无咩特别啦, 但佢个名又真系反映到爆浆(煎蛋)鸡肉(手撕鸡肉)同饭既! 另外仲叫左D小食: 台湾肠, 盐酥鸡同蚵仔煎, 加埋餐厅装修环境, 真系好似去左台湾咁呀!